Başarılı ve Mutlu Bir Hayat İçin 6 Püf Nokta

Bir çok insan hayatları boyunca mutluluğa ve başarıya ulaşabilmek ve onu sürdürebilmek için yaşar. Mutluluk ve başarı, kaynağı ve ulaşma yolları kişiden kişiye değişen olgular olmakla birlikte çoğu zaman belli aşamaların atlatılması ile oluşan durumlardır. Belirli bir rutin ve uygulanacak bazı püf noktalar ile her ikisine de ulaşmak çok daha kolay olabilir.

 

1)Görevleri yerine getirmede zordan basite doğru bir sıra izlemelisiniz.

Sabahları kalkınca yapılması gereken ilk işler yapmayı sevmediğiniz , gün içinde en angarya gibi görünen ve sizi zorlayan işler olmalıdır. Uzmanların da dediği gibi en yaratıcı ve üretici olduğumuz saatlerde bu tip işleri halletmek hem verimliliği arttırır hem de gün içindeki yoğunluğu azaltır. Bu sayede gün içinde oluşabilecek gerginlik ve endişe önlenerek, canlılık ve isteklilik gibi duygular desteklenmiş olur.

2)Gün içinde yapılacaklar listenizi bir gece önceden hazırlamalısınız.

Hayatı planlı ve programlı bir şekilde yaşamak bir çok açıdan önemlidir. En küçük çaplı şekliyle, gün içinde yapılacak aktivite ve görevleri belli bir şekilde önceden düzenlemek -özellikle de bir gece öncesinden- günlük rutininizi kolaylaştıracaktır. Bu da gün geçtikçe daha düzenli ve zorlayıcı görev ve aşamalara karşı daha dayanıklı olmanızı sağlayacaktır. Bunların yanında zaman yönetimi konusunda sizi uzmanlaştıracağı için, tıpkı ilk maddede de söylediğimiz gibi stres ve gerginlik seviyenizi büyük oranda azaltacaktır.

3)Hayır demeyi öğrenmelisiniz.

Hayatınız size ait ve ona sizin isteklerinize uygun bir şekil vermek elinizde. Bunu yaparken çeşitli hedeflere, amaçlara, hayallere sahip olmak en önemli nokta. Peki bunu sağlamak mümkün mü? Silktide’ın kurucusu Oliver Emberton bunun ancak hayallere odaklanıp, karşınıza çıkan bütün diğer alternatiflere hayır demekten geçtiğini vurguluyor. İnsanların bir çoğu potansiyelleri olmadığı için değil, potansiyellerine sahip çıkamadıkları için başarısız olmaktadır. Bizi çelişkili durumlara sokan dürtülerimizden uzak kalabildikçe, hedeflerimize ulaşmada çok daha başarılı olabiliriz. Edison’dan Einstein’a bir çok başarılı insanın, obsesif duygularla belli bir konu üzerine yoğunlaşarak gerçek başarıya ulaştığını görmek mümkün. İşte bu noktada tam anlamıyla hayır deme alışkanlığının faydası ortaya çıkmakta.

4)Boş zamanlarınızı sesli kitap, konferans veya seminer dinlemek gibi verimli aktiviteler ile geçirmelisiniz.        

Günümüzün bir çok anını farkında olmadığımız halde mecburi işlerle geçirirz. Bu duruma en güzel örneklerden biri, neredeyse her gün okul ve ev ya da iş arasında geçirdiğimiz zamandır. Bu zamanlarda müzik dinlemek çekici bir aktivite olmasının yanında buna daha verimli alternatifler üretilebilir. Bunlara sesli kitap, çeşitli konferans veya seminerleri dinlemek örnek verilebilir. Bunlar boş zamanları değerlendirmeye yararken, aynı zamanda sürekli öğrenme sürecine büyük katkılar sağlar. Sesli kitap kullanıcılarından biri bu durumu şöyle açıklamış; Gün içinde ortalama bir saatimizi yolda geçirdiğimizi ve her bir sesli kitabın yaklaşık beş saat sürdüğünü düşünürsek, ufak bir hesaplamayla, haftada bir, ayda dört, yılda elli iki kitap bitirme imkanımız olur. Aynı anda hem araba kullanıp hem de beynimizi bu gibi bir aktivite ile meşgul etmek çoklu görev bilinci ve yeteneği gerekli olan işlerde de kolaylık sağlayacağından başarma hissiyatını da arttıracaktır.

5)Vücut dilinizi verimli şekilde kullanmayı öğrenmelisiniz.

Çoğu insanın panikleme ve panik halindeyken kendine hakim olamama gibi sorunları vardır. Bunları özellikle sahnede, belli bir topluluğun karşısında,iş görüşmelerinde ve hatta günlük yaşamda savunmasız hissettiğimiz anlarda yaşamak mümkün. Fakat insanı kötü hissettiren her şeyin olduğu gibi, bu durumlarında bir çözümü var. Bu da vücut dilini değiştirmek ve etkili yönetmek. TED Talk konuşmacılarından psikolog Amy Cuddy’nin de dediği gibi, kendinizi daha büyük göstermek ve daha güçlü bir duruşa sahip olmak tamamen sizin elinizde. İddialı ve kendine güvenen bir duruşa sahip olmak, başta beyindeki hormonları etkileyerek sizi daha iyi hissettirir. Takındığınız tavrın yalnızca karşınızdakileri değil, kendinizi de etkilemesine yardımcı olur. Bu durum psikolojik rahatlamanın yanında, başarıyı da beraberinde getirir.

6)Günlük yaşantıda akıllıca davranmayı öğrenmelisiniz.

İletişim, bütün insanlar için, günlük hayatın kilit noktasıdır. Olumlu ve olumsuz bütün olayların başında iletişim veya iletişimsizlik gelir. Hararetli ve öfkeli konuşmaların sonucunda olumlu sonuçlar alınamadığı, kendini ispatlamak, öne çıkmak gibi çabaların pek bir işe yaramadığını bir çok kez görmüşüzdür. Bu durumda, günlük hayatımızda izlememiz gereken yol, olaylara mantıklı açılardan yaklaşıp, çeşitli stratejiler izlemek olmalıdır. Socrates Method’u bunlardan yalnızca biridir. Bu yöntem, kendinizden ve durumdan emin olduğunuz zamanlarda karşınızdakilere çeşitli sorular sorarak ve onları anlamaya çalışarak, doğru yol buldurmaya dayanır. Bu sayede karşınızdaki kişi sorduğunuz mantıklı sorulara, mantıklı cevaplar verecek ve bu cevaplardan gerçek doğrulara ulaşabileceği çıkarımlara aslında kendi kendilerine ulaşacak. Bu da sizi hem gergin ve sıkıcı durumlardan kurtaracak, hem de daha rahat ve akıllıca bir iletişim kurmanızı sağlayacaktır.

Nazlıcan Yamankurt

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version