Avustralya Çalışma Vize Göçmenlik Rehberi

Avustralya Çalışma Vize ve Göçmenlik Rehberi Avustralya, dünyada en popüler öğrenci duraklarından biridir, 2017’de yaklaşık 624.000 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmıştır ve bu bir önceki yıldan yüzde 13 daha fazladır. Ancak, Avustralya en pahalı yerlerden biridir, öğrenci vize şartlarına göre öğrenciler her yıl tek başlarına yaşam masrafları için 20,290 Avustralya Doları’na(AUD) başka bir deyişle 14,600 ABD Doları’na(USD) sahip olmanız gerekiyor. Bununla birlikte okul ücretleri sizin bulunduğunuz, ne okumak istediğiniz ve hangi seviyede okumak istediğinize bağlı olarak farklılık gösteriyor.

Avustralya Çalışma Vize Göçmenlik Rehberi

Aşağıda listelenmiş olan çalışma vizeleri Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde değerlendirilmekte olup Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’da ikamet eden kişiler buradan bu vizeye başvurabilmektedirler.

19 Kasım 2016 tarihinden itibaren aşağıdaki vize sınıflarındaki başvurular (Geçici Çalışma (Uluslararası İlşkiler) (vize sınıfı 403) vizesi hariç) Internet üzerinden yapılacaktır.

ImmiAccount (online başvuru yapabilmek için gereklidir) oluşturmakla ilgili bilgi için aşağıdaki linke bakınız:

https://www.homeaffairs.gov.au/Trav/Visa/Immi

Geçici Çalışma (Kısa Süreli Çalışma) Vizesi (Vize Sınıfı 400)

Bu vize Avustralya’ya aşağıdaki amaçlarla geçici süre için seyahat etmek isteyen kişiler için uygundur:

Geçici Çalışma (Uluslararası İlişkiler) Vizesi (Vize Sınıfı 403)

Bu vize Avustralya’ya aşağıdaki amaçlarla geçici süre için seyahat etmek isteyen kişiler için uygundur:

Geçici Çalışma (vize sınıfı 408)

Bu vize Avustralya’ya aşağıdaki amaçlarla geçici süre için seyahat etmek isteyen kişiler için uygundur:

Not: Eğitim (vize sınıfı 407) vizesi ve Geçici Çalışma (Uluslararası İlişkiler) (vize sınıfı 403) vizesinin diğer alt sınıfları ve Geçici Çalışma (vize sınıfı 408) vizesinin diğer alt sınıfları için başvuruları Avustralya’da değerlendirilmektedir.

Avustralya’nın geçici çalışma vize sınıflarıyla ilgili daha fazla bilgi için lütfen ekteki linke bakınız:

http://www.homeaffairs.gov.au/Trav/Work/temporary-activity-visa-changes

Avustralya’da yapmak istediğiniz faaliyetlerinize uygun vizeyi bulmak için departmanın web sitesindeki Find a Visa uygulamasına bakınız.

Avustralya’da Eğitim

1 Temmuz 2016 tarihinde Avustralya öğrenci vize değerlendirmelerinde bir takım değişiklikler yapmıştır. Bu değişiklikler yeni öğrenci vize profili değerlendirmeleri “simplified student visa framework (SSVF)” olarak adlandırılmaktadır.

Buna göre :

Avustralya’nın Öğrenci Vize Değerlendirmeleri ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki linke bakınız:

http://www.homeaffairs.gov.au/Trav/Stud

İmmiaccount oluşturulması hakkındaki bilgi için (on line başvuru yapılması gerekmektedir) aşağıdaki linke bakınız :

https://www.homeaffairs.gov.au/Trav/Visa/Immi

Vize ücretleri ile ilgili bilgi için lütfen tıklayınız.

Partner – Avustralya dışında yaşayan kişilerin, Avustralya vatandaşı, Avustralya’da yasal ikamet sahibi olan ve hak sahibi Yeni Zelanda vatandaşları ile nişanlı/evli/beraber yaşayan kişileri içindir.

Eş ve Nişanlılık vize başvurularının (vize sınıfları 820, 801, 309, 100 & 300) ImmiAccount üzerinden, online olarak yapılması gerekmektedır. Vize ücretleri de aynı şekilde ImmiAccount kullanılarak, online olarak ödenmelidir. Artık bu vize türlerine şahsen yapılan başvurular ve kağıt başvurular kabul edilmemektedir.

Çocuk – Avustralya vatandaşı veya şartlara uygun Yeni Zelanda vatandaşı veya Avustralya’da kalıcı ikamet sahibi olan kişilerin Avustralya dışında yaşayan bağımlı, doğal, evlat edinilmiş veya üvey çocukları içindir.

Diğer Aile – Diğer Aile vize türüne yapılacak başvuruların, Perth Vize ve Vatandaşlık Ofisi’ne, posta veya kurye ile gönderilmesi gerekmektedir. Avustralya’nın yurt dışındaki temsilciliklerine ya da vize merkezilerine başvuru yapılması mümkün olmayacaktır. Bu durum aşağıda belirtilen vize sınıfları için gereklidir:

Diğer Aile vize başvurularına ait başvuru ve sponsorluk formlarına Home Affairs internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Vize ücretlerine ilişkin ödemeler ImmiAccount kullanılarak yapılabilir. Diğer Aile vize türüne başvurular şu anda online olarak yapılamamaktadır. İlgili formların Perth ofisine gönderilmesi gerekmektedir.

Avustralya’nın yurt dışı temsilciliklerinden yapılmış olan ve henüz sonuçlanmamış başvurular, Perth ofisine transfer edilmektedir. Transfer işlemleri tamamlandıktan sonra başvuru sahiplerine bilgilendirme yapılacaktır.

Nitelikli Göçmenlik programı hakkında bilgi edinmek için lütfen Departmanın internet sayfasını buradan ziyaret ediniz. Bununla birlikte Departman web sayfamızda yer alan Vize Bulma uygulamasından Nitelikli Göçmenlik ve Mülteciler ve İnsani Yardım programları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Çalışma ve Tatil Vizesi (Vize Sınıfı 462)

18 – 30 yaşları arasında olup Avustralya’da 12 aya kadar kalarak hem çalışıp hem de tatil yapmak için gitmek isteyenlerin başvurabileceği vize türüdür. Bu vize Avustralya’da kaldığınız süre boyunca kalıcı olmayan dönemlik işlerde çalışarak tatil masraflarınızı karşılamanıza olanak sağlar. Çalışma ve Tatil Vizesi programına dahil olan bir çok ülke için belirli bir katılımcı kotası vardır. 2018-2019 dönemi için Türkiye’ye ayrılan kota 100 kişidir. Her dönem için başvurular o yılın Temmuz ayı itibariyle başlamaktadır.

Gerekli Belgelerin Listesi

Başvuru Formu

Ücretler

1- Avustralya Çalışma ve Tatil vizesi (Work and Holiday Visa)
Avustralya’da oturum izni almanın en çok tercih edilen yollarından biri “Çalışma ve Tatil Vizesi”. Avustralya’ya gittiğinizde uygun bir iş bularak saatlik ücretlerle çalışabilirsiniz.  Hizmet sektöründe uzmanlık alanınız varsa örneğin aşçılık, barmenlik ve baristalık gibi işler yapabilirseniz iş bulmanız hiç de zor olmayacaktır.  Çalışma ve tatil vizesi kapsamında işe girdiğinizde işvereniniz sizi kalifikasyonlarınızdan ötürü yanında tutmak isterse sponsorluk vizesini alabilirsiniz. Sponsorluk vizesiyle 3 yıl boyunca Avustralya’da ikamet etme hakkınız doğuyor. Bunun için tek şart 3 yıl boyunca aynı iş yerinde çalışmak. 3 yıl boyunca aynı iş yerinde çalışanlar Avusturya daimi oturum iznine başvurabiliyor (permanent residency). 1 yıl sonra da  Avustralya vatandaşlığını başvurma hakkına sahip olabiliyorsunuz.
2- Dil Okulu ve Sertifika Programları 
Türkiye’den dil eğitimi ve sertifika programına dahil olarak Avustralya’ya gidebilirsiniz. Alanında uzman yurt dışı eğitim/danışmanlık şirketlerinden destek almanızda fayda var. Dil okulu ve sertifika programıyla Avustralya’ya gittiğinizde part time çalışma hakkınız oluyor. Sertifika programlarında Hemşirelik, Sağlık, Yaşlı Bakımı, Aşçılık, Fitness, Çocuk Bakıcılığı…başta geliyor.
3- Yüksek Lisans/ Doktora Programları
Avustralya’da yaşamanın bir diğer yolu master, doktora eğitimi almak. Üniversitelere göre değişen çok fazla burs imkanı da mevcut. Dönemlik üniversite harçları göz önüne alındığında burs alınmadığı takdirde en fazla maliyetli olan yol da lisansüstü eğitim diyebiliriz. Avustralya’da üniversite öğrencilerinin haftada 20 saat çalışma izinleri var.
4- Göçmenlik Başvurusu 
Avustralya Devleti’nin her sene yenilediği bir “Kalifiye Meslekler Listesi” var, eğer bu mesleklerden birine sahipseniz , IELTS sınavından da istenen İngilizce puanını alabiliyorsanız ve puanlama sisteminde istenilen puana ulaşabiliyorsanız zaman kaybetmeden Avustralya oturum izni başvurusunda bulunabiliyorsunuz.
Avustralya oturum iznine sahip olabilmek için Avustralya’da faaliyet gösteren bir ticari firmayla iş akdi imzalayarak çalışma izni sahibi olabilir, Avustralya eğitim programlarından faydalanabilir, çalışma ve tatil vizesi gibi yarı zamanlı işlerde çalışarak kalıcı oturum iznine başvurabilirsiniz.

Avustralya’da iş başvurusunda bulunabileceğiniz en iyi şirketler hangileri?

  • AECOM – Matematik, Bilişim ve Bilgisayar Bilimleri
  • Goldman Sachs – Bankacılık ve Finansal Hizmetler
  • Google Avustralya – Mühendislik, BT ve İletişim, Ar-Ge ve İmalat
  • Allen – Hukuk ve Legal Çalışmalar

Avustralya’da öğrenciler için ortalama başlangıç maaşları ne kadar?

Avustralya’da çalışmak isteyen öğrenciler için ülkenin dünya çapında en yüksek gelire sahip ülkeler arasında ilk 5’te yer aldığını söylemekte fayda var. Çok sayıda uluslarası öğrenci, iş beklentileri ve iyi maaş seçenekleri nedeniyle Avustralya’yı tercih ederken özellikle işletme ve STEM alanları popülerliğini korumaktadır. Peki, alanlara göre ortalama başlangıç maaşı seçenekleri ne kadar?

  • İşletme – 65.000 AUD
  • Mühendislik – 60.000 AUD
  • Sağlık ve Tıp – 84.000 AUD

Avustralya’da öğretmen olarak çalışmak mümkün mü?

Avustralya’da öğretmen olarak çalışabilmek için genel olarak Qualified Teacher Status-QTS yani Nitelikli Öğretmen Statüsüne ihtiyacınız olacaktır. Bunun için de bir dereceye ya da PGCE olarak bilinen Lisansüstü Eğitim Sertifikasına ve en azından bir sürelik öğretmenlik deneyimine sahip olmanız gerekiyor.

Ülkenin eğitim ve iş dünyasında kullandığı birincil dil İngilizce olduğu için İngilizce öğretmenliği yapma konusunda fırsatlar sınırlı olabilir. Ancak üniversiteler, özellikle lisansüstü mezunlar için son derece zengin akademik kariyer seçeneklerine sahiptir.

Avustralya’da bir işe nasıl başvuru yapılır?

Avustralya’da bir işe nasıl başvuracağınızı merak ediyorsanız, atmanız gereken en iyi adım aramanıza online olarak başlamak olacaktır. İlgilendiğiniz birkaç pozisyonu seçtikten sonra etkili bir özgeçmiş ve kapak yazısı, Avustralya’da bir işe başvurmak için yeterlidir. Ancak birden fazla işe başvuruyorsanız, kapak yazılarınızı işverene uygun bir şekilde hazırlamanızda fayda var. Ayrıca bu iki belgeyi hazırlarken İngiliz İngilizcesini kullanmanızda önemli olacaktır.

Exit mobile version