Avrupa Dayanışma Programı Nedir?
Avrupa Dayanışma Programı eski adıyla Avrupa Gönüllü Hizmeti 18-30 yaş arası gençlere yönelik, 2 hafta-12 ay arasında sürelerde kültür değişimi ve hareketlilik sağlayan bir Erasmus+ programıdır. Avrupa Dayanışma Programı kapsamında gittiğiniz ülkede belirlenen süre dahilinde ev sahibi kuruluş tarafından belirlenen görev tanımı kapsamında gönüllü faaliyetler sürdürülmektedir.
Avrupa Dayanışma Programı Süreleri
Avrupa Dayanışma Programı çerçevesinde gönüllü hizmetinde bulunmak istiyorsanız kısa ve uzun dönem olmak üzere 2 farklı sürede gönüllülük yapabilirsiniz.
Kısa Dönem Gönüllülük: 14-59 gün
Uzun Dönem Gönüllülük: 2-12 ay
Her bireyin 1 kısa 1 uzun dönem gönüllülük yapma imkanı vardır.
Gönüllüye Sağlanan Destekler:
- Seyahat Desteği
- Konaklama Desteği
- Yemek Desteği
- Yerel Ulaşım Desteği
- Sağlık Sigortası
- Vize Desteği
- Dil Eğitimi
- Cep Harçlığı
- Mentörlük
Avrupa Dayanışma Programı gönüllülük programları ücretsizdir! Başvuruda veya faaliyet esnasında herhangi bir kuruma para ödemenize gerek yoktur.
Projelere Nasıl Başvurabilirim?
Projelere başvurmanız için temel gereksinimler;
- 17-30 yaş arasında olmak
- Gönderici kuruluşa sahip olmak
- Europass CV-Motivasyon Mektubu
Projeleri bulmak için de Avrupa Birliği Erasmus Resmi portalını kullanabilirsiniz. Ancak tüm ilanların bu platformda yayınlanma mecburiyeti olmadığından sosyal medyadan da bu tarz ilan yayınlayan sayfaları takip etmenizi öneriyorum.
Avrupa Dayanışma Programı projelerinde şartlar arasında İngilizce bilmek veya herhangi bir seviyede yeterlilik aranmıyor. İngilizce konusunda yeterli seviyede olmanız ve yeterlilik belgesi sunmanız AVANTAJ sağlayacaktır.
Gönüllü projelerine devam ederken o ülkede yüksek lisans, lisans gibi bir bölüm okuyamaz, herhangi bir işte çalışamazsınız. Gönüllü projeniz bittikten sonra o ülkede kalamazsınız ve dönmek zorundasınız.
Başarılı Motivasyon Mektubu Teknikleri için tıklayınız
KAZANIMLAR
Avrupa Dayanışma Programını kapsamında gönüllü olarak;
1) Gönüllü olarak bir katkıda bulunacak ve ihtiyaç içindeki topluluklara yardım edeceksiniz. Bu ücretsiz olarak yapmayı tercih edeceğiniz bir yardım olduğu için maaş ödemesi almayacaksanız. Bununla beraber seyahat, barınma, yemek ve sigorta giderleriniz ödenecek ve buna ek olarak belli bir miktar cep harçlığı alacaksınız.
2) Bu, kişisel ve profesyonel gelişiminize ivme kazandıracak bir öğrenim deneyimidir. Gönüllülük deneyiminiz öncesinde, sırasında ve sonrasında eğitim alma fırsatınız olacaktır. Mentor net hedefler belirlemenize yardımcı olacak ve bu hedeflere nasıl ulaşacağınızı gösterecektir. Ayrıca dil ve kültürler arası becerilerinizi geliştirme, kendi başınıza yaşamayı, güçlüklerin üzerinden gelmeyi ve ekip içinde çalışmayı öğrenme şansı yakalayacaksınız.
3) Başka bir Ülkede yaşamak ve bu Ülkeyi keşfetmek, diğer kültürler hakkında bilgi edinmek veya yeni arkadaşlar edinmek gönüllülük deneyiminizin kaçınılmaz bir parçası olacaktır.
4) Gönüllülük deneyiminiz ile gönüllü olduğunuz kuruluşlara ve yerel topluluklara yeni fikirler ve çok kültürlü bir ruh taşıma imkânı elde edeceksiniz.
5) Avrupa Dayanışma Programında yer alarak bir topluluğun parçası olacaksınız. Geri döndüğünüzde eski gönüllülerden oluşan daha geniş bir toplulukla bağlantıda kalabilir, deneyimlerinizi paylaşabilir ve ülkedeki diğer genç bireylerle iletişim kurup onlara ilham verebilirsiniz.
6) Gönüllü olarak katıldığınız bir projenin sonunda katılımınızı belgeleyen bir sertifika sahibi olacaksınız.