Asperger Sendromu Olan Birini İşe Almanız İçin 8 Sebep
Asperger sendromunu duyunca, nasıl bir insan düşünüyorsunuz?
Asperger Sendromu (ASP), ABD’De ortalama 88 çocuktan 1’ini etkileyen otizmin hafif bir türüdür. Sosyal medya zaman zaman Asperger Sendromuna sahip karakterler yaratır. Örneğin; Sheldon Cooper-TV’s Big Bang Theory. Özellikle sosyal anlamda farklı olan ASP’liler, olaylara karşı davranışlarından ve tepkilerinden dolayı oldukça yaratıcı olurlar.
Ayrıca, uzmanlar son zamanlarda ölümünden sonra birçok ünlü kişiye Asperger Sendromu tanısı koymak gibi bir eğilime girdiler. Bu ünlü kişilere Abraham Lincoln, Albert Einstein, George Washington ve birçok başka isim de dahil. Fakat açıkçası otopsi üzerinden yapılan bu tür tanıların bilimsel olduğunu söylemek zor. Asperger Sendromu tanımlanması oldukça zor bir süreçtir ve bu tanılamayı sadece uzman psikolog ve psikiyatrisiler yapabilir. Ve Asperger Sendromu tanısında bu alan için tanımlanmış psiko-eğitimsel değerlendirmeler kullanılır.
Açıkça görülüyor ki sendromlu kişilerin durumu hiç de kolay değildir. İş arkadaşları, sendromlu kişileri anlamakta güçlük çekebilirler. Birçok işverenin, sendromlu kişilerin takımın bir parçası olup olamayacağı konusunda endişeleri mevcuttur. Ayrıca bu sendroma sahip kişilerin yaklaşık %80’i tam zamanlı işlerde çalışmamaktadır. İşin aslı bu sendroma sahip kişilerin limitleri bilindiği sürece bu kişiler şirketler için aktif bir değer olabilmektedirler. Aslında bu kişilerin davranışları iyi bir şekilde geliştirildiği takdirde doğru pozisyonlarda güzel işler başarılabilir.
İşte Asperger Sendromu olan insanları işe almanız için 8 sebep…
1. Üstün, Uzun Süreli Bir Bellek
Kısa süreli hafıza gerektiren pozisyonlar ASP olan insanlar için zor olabilir. Yine de bu durum; ASP olan insanların üstün, uzun süreli bir hafızaya ve detayları hatırlamak için şaşırtıcı bir yeteneğe sahip olmaları gerçeğiyle dengelenmektedir. Bu sendroma sahip olan pek insanın da belirli bir alanda uzman olmalarının sebeplerinden biri de budur. Kısa süreli hafıza gerektiren görevlerin stresi; yazılı talimatlar, renk kodlu talimatlar ve dikkat dağıtıcı şeylerden uzak sessiz bir çalışma ortamının sağlanmasıyla azaltılabilir.
2. Ayrıntılar üzerinde odaklanma yeteneği ve dikkat(titizlik)
ASP olan insanlar çoklu görevlerde zorlanırlar bunun nedeni ise keskin bir biçimde belli bir bölüme, detaya odaklanmalarındandır. Bu; bilgisayar programlama, mühendislik, el becerisi, muhasebe, editörlük, ticari sanat gibi detaylar üzerinde keskin bir ilgi gerektiren işler ve onların ilgi alanlarına ve güçlü yönlerine bağlı diğer tüm işler için ASP olan insanları mükemmel bir tercih haline getiriyor.
3. Diğerlerinin yapamadığı(tanıyamadığı) modelleri tanımak
Bu, detaylar üzerindeki dikkat ile ilişkilidir. Çünkü ASP olan insanlar, projelere dikkatli bir şekilde odaklanabilir ve detaylarına inebilir. Bunun yanında büyük resme bakan kişilerin aksine belli başlı kısımları daha iyi inceleyebilirler.
4. Tek başlarına çalışırken daha rahattırlar
ASP olan insanların kalabalık ve yoğun bir ortamda çalışmaları; zor ve stresli olabilir. Bu nedenle ASP olan insanlar uzun saatler tek başlarına çalışsalar dahi kendilerini daha rahat hissederler. Aslında ASP olan pek çok insan, teke tek etkileşimleri yürüttükleri ve öncelikle e-posta yoluyla iletişim kurabildikleri alanlarda en iyisidirler. Bu durum; bilgisayar programlama, çizim, bakım yapan işçilik, el sanatı gibi pozisyonlar için çok yararlı olabilir.
5. Güçlü Bir Mantık ve Analitik Beceriler
Asperger Sendromunun ortak bir özelliği; belirli bir konu, proje veya görevde sabitlenmiş olmaktır. Bir görev üzerine aşırı şekilde odaklanabilme yeteneği ASP olan insanların diğerlerine göre herhangi bir şeye daha yakından ve analitik olarak bakabildikleri anlamına gelir. Bu, onların detaylı bir şekilde problemleri çözmelerine ve bağlantı kurmalarına olanak sağlar. Bu becerilerin; matematikçiler, mühendisler, analistler gibi teknik kariyerlerde ve gezetecilik ve web tasarımı gibi alanlarda oldukça yararı dokunur.
6. Tekrarlayan Görev ve Rutinleri Hoş Görebilme Yeteneği
Düzenli bir rutini takip eden ve tekrarlayıp duran görevler, sürekli düzen değiştirmeniz gereken görevlere göre daha az stresli ve dikkat dağıtıcıdır. ASP olan insanlar tekrar eden görev ve rutinleri tamamlamaktan çekinmezler. Bu, onları tele pazarlama, katip ve dosyalama işleri, fabrika montaj işi, stok raflar ve veri girişi gibi pozisyonlar için mükemmel bir tercih yapar.
7. Geniş Bir Perspektiften Bakabilme ve Yaratıcı Çözümler Bulma Yeteneği
ASP olan insanların dünya üzerinde benzersiz bir bakış açıları vardır. Bu sendromu keşfeden Alman doktor Hans Asperger, ASP olan insanların yaratıcı insanlar olduğuna ve “özgünlüğü ile temel pratiklerden bir konuyu tekrar düşünmeye kadar günlük hayatla ilgilenmeyi bırakma yeteneğine” sahip olduklarına inanmaktadır. Bu, onları harika bir girişimci, teknik kreatör, sanatçı ve öğretim görevlisi yapabilir. Bu ilginç ve benzersiz bakış açıları çok değerlidir.
8. Güçlü Bir Azimlerinin Olması
Bu sendroma sahip kişiler birçok zorlukla karşılaşırlar bu sebepten diğer insanlarla aynı pozisyona gelebilmek için daha sıkı çalışmaları gerekir. Penelope Trunk, sendroma sahip başarılı bir girişimci, bu sendroma sahip bir kişinin başarılı bir kariyer yapması için belli bir konuda çok başarılı olması gerektiğini söylemektedir. Bu zorunluluk hali Penelope’nin çok çalışıp, alanında uzman biri olmasını sağlamıştır.