BlogDil Öğrenimi

Anki Kartlarını Dil Öğrenirken Nasıl Kullanabiliriz?

Yıllardır dil öğrenme maceramı düzensiz aralıklarla sürdürüyorum. Bu süreçte birçok kitap, internet sitesi ve dil öğrenmeye yardımcı kaynaklar geçip gitti fakat her zaman bir tanesi kalıcı oldu: Anki (iPhone, Android ve bilgisayarınız için uygun)

Anki kartları aslında hem telefonunuzda hem de bilgisayarınızda kullanabileceğiz dijital bilgi kartları (flashcards), ama aslında bu kartlar göründüğünden çok daha fazlası…

Anki’yi kâğıt harcamayarak çevre dostu olduğu için sevdiğimi düşündüyseniz pek de haksız sayılmazsınız ama sevgimin tek sebebi bu değil. Anki, dil öğrenenler için bir harika bir araç çünkü sizi aynı sözcükleri tekrar tekrar öğrenmeniz için zorlamak yerine, size kolay gelenleri bir kenara ayırıyor ve sizi gerçekten zorlandıklarınızla uğraşmaya zorluyor.

Size anahatlarıyla Anki’nin en sevdiğim özelliklerine ve bu özelliklerin neden onu harika bir araç haline getirdiğine bakalım.

ANKI CARD ANDROID UYGULAMASI: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ichi2.anki&hl=en

ANKI CARD IOS UYGULAMASI: https://apps.apple.com/us/app/ankimobile-flashcards/id373493387

ANKI CARD MASAÜSTÜ UYGULAMASI: https://apps.ankiweb.net/

 

Dil Öğrenirken Anki Nasıl Kullanılır?

Anki size sadece unutmak üzere olduğunuz sözcükleri gösterir. Anki’nin size neleri ve ne zaman göstermesini bilmesinin sırrı aslında Aralıklı Tekrar (Spaced Repetition). Bu teknik Anki’nin özelliklerinden sadece biri. Aralıklı Tekrar nedir ve neden dil öğrenme maceranızda mutlaka ihtiyacınız olacağını açıklamama izin verin.

 

Hangi Sözcükleri Hatırlamak Kolay, Orta ya da Zor? Anki’ye Siz Söyleyin!

Anki dil uygulaması şu şekilde çalışıyor: Siz sözcüklerinizi uygulamaya yüklüyorsunuz, sözcükleri gözden geçiriyorsunuz ve o sözcükleri hatırlamak kolay mı yoksa zor mu Anki’ye söylüyorsunuz. Bu seçimi yapmak için üç seçeneğiniz var: kolay, orta ya da zor. Anki verdiğiniz bu bilgiyi, kartlarınızı algoritmasına işlemek için kullanıyor. Sonrasında, size kolay gelen kartları göstermek için gittikçe daha uzun süre bekliyor ve size zor gelenleri (yanlış bildiklerinizi) sanki yeni sözcüklermiş gibi size gösteriyor.

Günler geçtikçe, kolay kartları gördüğünüz sürelerin artacağını göreceksiniz- üç günden bir haftaya daha sonra birkaç haftaya, sonra da bir ay gibi. Bir sözcüğü doğru hatırladığınızda, Anki o sözcüğün hatırlatıcılarının zaman aralığını gittikçe artıracak. Bu yöntem sayesinde Anki sözcükleri uzun süreli hafızanıza yerleştiriyor. Bu da tam olarak bizim istediğimiz şey. Böylelikle kolay gelen kartları her gün görüp sahip olduğumuzdan daha çok zaman harcamak yerine hatırlamak için doğru zamanda ve sadece gerekli sürede görmüş olacaksınız.

Ve bu gerçekten size çokça zaman kazandırıyor. Demek istediğim, dil öğrenme yönteminize göre aynı zamanda yüzlerce sözcük, ifade ve dilbilgisi kavramı öğrenebilirsiniz! Yüzlerce kavram oldukça fazla ve kimsenin her bir detayı tekrar edecek vakti yok. Kolay bulduğunuz kartları sonsuza kadar kenara ayırmamalısınız, normal bilgi kartlarıyla (kağıt olarak yaptıklarınızdan bahsediyorum) çalışırken izlediğiniz yol bu olsa bile. Ama aynı zamanda onları gözden geçirmek için gereken ideal süreyi de bilmemiz beklenemez.

Bu yüzden, tamamen ortadan kaldırmak yerine Anki kolay bulduklarınızı gerçekten zorlandıklarınıza odaklanabilmeniz için bir süre kenara kaldırıyor: beyninizin sevmediği kartlarla uğraşmaya zorluyor sizi. Daha sonrasında, arada bir önünüze kolay kartları çıkartıyor ki unutmayasınız.

 

Anki Bilgi Kartlarına Görsel ve Ses de Ekleyebilirsiniz!

Anki’nin Aralıklı Tekrar algoritması harika olmasına rağmen bizlere sunduğu tek şey bu değil. Bahsettiğim kartlar, bildiğiniz “bir yüzünde kelime, diğer yüzünde anlam” olan ortalama bilgi kartlarından değil. Anki dil uygulaması bundan çok daha fazlasına sahip.

Görerek öğrenenlerden misiniz? İnsanların yüzlerini hatırlayabiliyor fakat isimlerini hatırlamakta zorluk mu çekiyorsunuz? Şanslısınız ki, Anki size kartlarına görsel yükleme imkânı sunuyor. Görselleri kartınızın istediğiniz yüzüne ekleyebilirsiniz ve bu herhangi bir görsel olabilir. Eğer uygun bir resim bulamazsanız, Anki telefonunuzdaki kameraya bile bağlanabiliyor. Böylelikle o sözcüğü öğrenebilmek için doğrudan uygulamadan fotoğrafını çekebiliyorsunuz.

Dil öğrenenler için diğer harika özellik ise ses yüklenebiliyor olması. Sadece sözcüğün ses dosyasını yükleyerek sözcükleri öğrenmeye ayırdığınız zamanla, kulağınızı sözcüklere alıştırmaya çalıştırdığınız zamanı birleştirebilirsiniz. Bu özelliği normal bilgi kartlarında bulamayacağınız kesin!

 

Anki Yazıma, Cümle Yapısına ve Daha da Fazlasına da Yardımcı Olabiliyor!

Anki’nin normal bilgi kartlarını geride bıraktığı özelliklerden birisi de: yazım. Basit hatırlama yöntemleriyle sınırlı kalmanız gerekmiyor. Anki ile daha fazla seçeneğiniz oluyor. Örneğin, sözcüklerinizi sadece görmek yerine yazabiliyorsunuz da. Bu özellik benim kişisel favorim çünkü şu sıralar sözcükleri sadece bu yöntemle öğrenebiliyorum.

Bu yöntemle, sözcüğü hayal meyal hatırlamakla kalmıyor yazılışını da öğreniyorum ki bu bir dilde yazmayı öğrenirken en önemli şeylerden biri. Size söyleyebilirim ki bir sözcüğü ve yazılışını gerçekten anlayıp öğrenmekle “ya şu sözcük işte, biliyorum ama nasıl söylendiğini veya yazıldığını bilmiyorum ama şunun gibi işte!” demek arasında dağlar kadar fark var.

Ya da Anki’nin “boşluk doldurmalı” seçeneğini tercih edebilirsiniz. Bu özellik bir sözcüğün, kalıbın veya cümlenin bir kısmını alarak yerine üç nokta getiriyor. Böylelikle istediğiniz kadar yazım, fiil çekimi, yeni bir kalıbı tamamlamak gibi şeyleri çalışmak için Anki’yi kullanabilirsiniz.

Evet, yanlış okumadınız: fiil çekimleri için de Anki’yi kullanabilirsiniz. Harika değil de ne? Oturup sen/ben/o/biz/siz/onlar fiil tablosunu tekrar tekrar yazmaktan çok daha iyi.

 

Anki Diğer Dil Öğrenenlerden Bilgi Kartı Desteleri “Ödünç Almanızı” da Sağlıyor!

Bütün bu özelliklerin sunduğu imkanları sevdiğiniz ama tek tek Anki kartları oluşturmak istemiyor musunuz? İyi haber şu ki, Anki size ortak desteler de sunuyor. Ortak destler, diğer kullanıcıların oluşturduğu ve herkesin kullanıp faydalanabilmesi için herkese açtıkları destelerdir. Dillerden coğrafyaya, rastgele tarihi bilgilere kadar çok çeşitli konular bulabilirsiniz.

Anki ortak destelere girerek en popüler konulara tıklayabilirsiniz. Ya da başka bir konu arıyorsanız, sağ üst köşede bir arama çubuğu var. Herhangi bir şey için arama yapın ve sizi temin ederim ki bir şeyler bulacaksınız. İnsanların Anki’yi kullanma şekillerini görseniz hayran kalırsınız.

Eğer faydalı bir Anki destesi oluşturduysanız ya birkaç arkadaşınızla ya da bütün dünyayla paylaşabilirsiniz. Anki internet sitesi herkesin erişimine açık ve hayal edebileceğiniz her türlü kartı oluşturabilirsiniz. Ayrıca, kullanıcılar Anki destelerini oldukça ciddiye alıyorlar ve gerçekten yararlı bilgiler bulabilirsiniz.

 

Anki’yi Telefonunuzda ya da Bilgisayarınızda Kullanabilirsiniz

Anki hem masaüstü hem de telefonunuz için uygun böylelikle hangi elektronik cihazı kullandığınız fark etmeksizin herkese erişim kolaylığı sağlıyor. Sadece telefonunuzda kullanabildiğiniz birçok dil öğrenme hizmeti var (telefonumdayken çok daha rahat olsam bile yine de çok can sıkıcı) ve diğerleri ise telefonda aynı işlevselliği sağlayamıyorlar.

Neyse ki, Anki’nin sevdiğim diğer bir özelliği ise hem bilgisayarda hem de telefonda tamamen aynı olması. Telefonda kullandığımda rahat olabileceğim kadar basit fakat bilgisayar versiyonunda hiçbir farklılık yok. Bilgisayar uygulaması sadece daha büyük bir ekranda daha büyük yazılar olarak karşıma çıkıyor.

Ne düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum: “Bilgi kartlarını iki elektronik cihaz arasında takip etmek çok karmaşık olmalı!” Aslında, değil. İki cihaz da kolaylıkla Anki’nin veritabanıyla senkronize olabiliyor. Bilgisayarınıza ve telefonunuza bir şey olursa kartlarınızı kaybetmeyeceğiniz gibi, cihazlarınız arasında geçiş yaptığınızda kartların güncelliğini kontrol etmek için sadece veritabanına geri bir kontrol yapmanız yetiyor.

Bir şeyleri mi senkronize etmeniz gerekiyor? (Telefonunuzda) sayfayı yenileyin ya (bilgisayarınızda) bir tuşa basın. İşte bu kadar basit. Anki, silinen kartları, yeni kartları, düzenlenen kartları, son görüntülenen kartları senkronize eder. Diğer bir deyişle her şeyi… Program bu kadar sade olduğu için oldukça hızlı da. Cihazınızda yenilemeye ihtiyaç duyduğunuzda, çalışırken uzun süreler beklemenize gerek kalmıyor.

 

Anki Kartları: Biraz Çirkinler Fakat Buna Değiyor

Her şeyin güzel olduğu gösterişli bir teknolojik çağda yaşıyoruz. Kocaman, 4K Ultra HD televizyonlarımız, telefonlarımızda küçük sesler çıkaran sevimli uygulamalarız ve eğlenceli hafıza oyunlarımız var. Bu yüzden Anki’ye ilk göz attığınızda etkilenmeyebilirsiniz ki nedenini anlayabiliyorum. Gözümüze güzel gelen teknolojiye alıştık ve Anki pek de güzel değil.

Dürüst olmak gerekirse, Anki piyasadaki en çirkin dil öğrenme kaynağı diyebiliriz. Fakat aynı zamanda en iyisi de! Anki’yi her gün kullanıyorum ve bağımlı olduğum söylenebilir. Diğer internet siteleri de aynı hedefe ulaşmaya çalışıyorlar ve estetik açıdan çok daha iyiler fakat Anki’nin gücüne sahip değiller. Örneğin, Duolingo ve Memrise, onlar da Aralıklı Tekrar tekniğini hedefliyorlar ve oldukça güzel programlar fakat tam olarak istenilen hedefe ulaşamıyorlar. Kimse Anki’den daha iyi bilgi kartı yapamıyor. Programların güzel olması harika fakat güzellik her şey değil.

İşte Anki. Benim fikrime göre, her dil öğrenene lazım olan bir kaynak. Sözcükleri öğrenmeniz, fiil çekimlerini tekrar etmeniz, dinleme yeteneğinizi geliştirmeniz ya da herhangi bir yeteneğinizi geliştirmeniz için Anki’nin seçeneklerinden daha iyi bir yol yok. Çirkin olduğunu biliyorum fakat görünüş her şey değildir!

Kendiniz denemek isterseniz Anki iPhone, Android ve bilgisayarlar için uygun.

 

 Aslı GÜLENÇ

 Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Kaynak: https://www.fluentin3months.com/anki-cards/

 


İlgili Makaleler


Bir Yorum

  1. Aslı hanım merhaba;
    İş yerindeki bilgisayarımda anki kartları oluşturdum. AnkiDroid yüklediğim Android telefonuma bu kartları nasıl aktarabilirim? Senkronizasyon ne demek ve nasıl sağlanacak? Sormak istediğim iş yerimde oluşturduğum desteleri telefonuma yükleyip evimden de çalışabilir miyim? İş yerimdeki PC windows 10 ancak bluetooth yok. senkronizasyon için ek bir program gerekiyor mu anlayamadım. PC deki desteleri telefonumun SD kartına yükledim ama oradan AnkiDroid e aktaramadım.
    63 yaşında olup biraz teknoloji özürlüyüm ama öğrenme heveslisiyim. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu