Taşınabilir uygulama, ana bilgisayara yüklemeden çalışabilen yazılımın ‘’hafif’’ bir sürümüdür. Ayrıca, bilgisayarın yapılandırma bilgilerini de değiştirmez. Başka bir deyişle, uygulamayı çalıştırıp, kullanabilirsiniz ve hiç kimse sizin uygulamayı kullandığınızı bilemeyecektir.
Herkesin kullandığı bilgisayarlarda çalışırken daha fazla esneklik ve güvenlik sunmasının yanı sıra, taşınabilir uygulamaları kullanmanın bir diğer avantajı, yüklü uygulamalarınızın sayısını minimuma indirmesidir. Bilgisayarınızdaki yüklü uygulamalar çoğaldıkça daha fazla yer kaplar ve yavaşlamasına neden olur, yani ne kadar az o kadar iyi. Prensip olarak, bir şeyin taşınabilir versiyonu varsa asla yüklemem.
Fakat hangi taşınabilir uygulamalar en iyisidir? Seçilebilecek bir sürü uygulama var. O zaman bu konuda sizlere yardım etmemize izin verin. En iyi taşınabilir uygulamalardan 10 tanesi yazımızda. Keyifli okumalar.
VLC Player
Tanıtıma ihtiyacı olmayan bir medya oynatıcı. VLC player, ‘’sadece çalıştır’’ özelliğinden dolayı oldukça popülerdir. VLC player ile çalıştırmak istediğiniz hemen hemen her dosyayı destekler. Dvd, video ve müzikleri sorunsuzca çalıştırır. Yani sizler sadece VLC Player’i yükleyebilir ve gerisini ona bırakabilirsiniz.
Audacity
Şayet ses düzenlemesi bebeğiniz gibiyse, o zaman Audacity araç kutusu listenizin en üst sırasında yer almalıdır. Ses kesme, kopyalama, ekleme ve karıştırma, canlı dosyaları kaydetme, bir kaydın hızını ve tonunu değiştirmede ve bazı belirsiz dosya formatlarını içe/dışa aktarma işlemlerini yapmanız için en kolay araçtır. Aynı zamanda, akıllı telefonlarınız için zil sesi yapabilmenizin yanı sıra aklınıza gelmeyen diğer kullanımlar için de en iyi araçtır.
CDex
Şimdiye kadar bulduğum en basit, en kolay, en hızlı CD sıkıştırıcı. Daha önce de en kolay sıkıştırma aracı olan CDex hakkında yazmıştım. Diskleri üst verileriyle birlikte (‘’uzak veri tabanı’’ ile bağlayarak) MP3 dosyalarına ayırabilme özelliğine sahiptir. Tüm müzikleri yeni bir çalma listesine ekleyebilir, ayrıca kopyalama işlemi bittiğinde bilgisayarınızı kapatabilir. Yani bu ideal bir ‘’başlat ve yatağına git’’ uygulamasıdır.
Pidgin
Çok protokollü bir IM programına duyulan ihtiyaç ortadan kaybolmuş olabilir, Google Talk ile Hangout’un birleşmesi ve Windows Live Messenger ile Skype ile birleşmesinden dolayı, ancak hayatınızda hala Pidgin için bir yer vardır. XMPP protokolü, Slack gibi hesaplar ile bağlantı kurmanızı sağlar ve yaşlı bir internet kullanıcısıysanız, hala AIM, ICQ, IRC ve Yahoo Messenger gibi uygulamalara sahipsinizdir.
Skype
Tüm IM ve görüntülü arama programlarının dedesidir, şu sıralar Microsoft pençelerini bu büyükbabaya geçirmiş durumdadır. Artık Skype televizyonunuza entegre edilmiştir, Xbox ve tüm Windows Live Messenger hesaplarına Skype arayüzüyle erişilebilir. Diğer Skype kullanıcıları ile ücretsiz görüşmeler yapmak, sabit hatları ve cep telefonlarına sudan ucuz fiyat ödeyerek aramak ve SMS göndermek için Skype kullanmak sizlerin elinde.
XnView
Sabit diskinizi tarayan ve resimlerinizi kolayca görüntüleyebilmeniz için sizlere sunan, güzel ve basit bir uygulama. Fotoğrafları görüntülemenin yanı sıra, EXIF verileri de dahil olmak üzere diğer özelliklerine de göz atabilirsiniz. 400 farklı dosya biçimini içe aktarabilir ve 50 farklı dosya biçiminden biri şeklinde fotoğraflarınızı dışa aktarabilirsiniz. Ek olarak slayt gösterileri, baskı desteği ve dosyaları yan yana karşılaştırma yapabilirsiniz.
JPEG View
Uygulamanın adından da anlayabileceğiniz gibi, JPEG View, JPEG dosyalarını görüntülemenizi sağlar. Bu kısım kimsenin hayrete düşmesine yol açmadı, fakat bu uygulamayla BMP, PNG, GIF ve TIFF dosyalarını da görüntüleyebilmeniz biraz ilginizi çekebilir. Ayrıca fotoğraflar üzerinde kontrast, ışık, netlik ayarı ve hiçbir fikre sahip olmadığım birkaç düzenleme daha yapabilirsiniz. Hayır, ne kadar satranç ustası olsam da, fotoğraftan pek anlamam.
LinuxLive USB Creator
Her zamanki Windows veya Mac temasından bıktıysanız, Linux sizin için harika bir alternatiftir. Ve biz yıllarca Linux’un üzerini örttük. LinuxLive USB Creator, herhangi bir Linux sürümünü USB çubuğunuza kolayca ve zahmetsizce kuran bir uygulamadır. Bu yönüyle ‘’Büyük anneniz bile yapabilir’’ kategorisine girer.
uTorrent
Torrent indirmek tam size göre bir şeyse, o halde uTorrent sizin en sıkı arkadaşınızdır. Uygulamanın en fazla &MB bant genişliği kullandığı iddia ediliyor, yani uygulamanın açık olduğunu neredeyse unutuyorsunuz. Bant genişliği önceliklendirme, zamanlama, RSS otomatik indirme ve daha fazlası uygulamanın özellikleri arasındadır.
Google Chrome
En iyi tarayıcının hangisi olduğunda görüş ayrılıkları yaşanıyor ama çoğunlukla seçenekler ikiye indirilmiş durumda. Firefox ve Chrome. Bana göre, üstün senkronizasyon yetenekleri, ağa hızlı banlaması ve son derece kullanışlı eklentilere sahip olması nedeniyle, Chrome en iyi tarayıcıdır.
Yunus Emre Dağlı
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı