Üniversite dönemi hayatınızı en keyifli dönemlerinden ve sona yaklaştıkça heyecan ve endişeyi hissedeceğiniz kesin! “Üniversiteden mezun olduktan sonra sizi neler bekliyor ve neler yapmanız gerekiyor “ temalı bir yazının işinize yarayacağını düşündük. Keyifli Okumalar :)
Mezuniyet ile İlgili Tüm Aktivitelere Katılın!
Şu an pek önemli görünmese de mezuniyet balosu, mezuniyet töreni ve buna benzer aktiviteler size hayat boyu kalıcı bir anı oluşturacaktır. Mezuniyet balosuna gitmeyi tercih etmeseniz de mezuniyet törenine mutlaka katılarak kep atma seremonisini yaşayın. Törende arkadaşlarınızla ve ailenizle bol bol fotoğraf çektirmeyi de unutmayın :) Pandemi döneminde bu imkanınız olmazsa arkadaşlarınızla kısa bir tatil veya veda organizasyonu da size güzel anılar bırakabilir.
Hemen Çalışmak Zorunda mıyım?
Mezun olma tarihi yaklaştıkça aklınızda oluşacak en önemli sorulardan biri “ ne iş yapacağınız” Öncelikle biraz sakinleşin :) Mezun olur olmaz çalışmak zorunda değilsiniz. Kısa bir tatil yapın ve kafanızı dinleyin. Bu süreçte de önünüzdeki seçenekleri daha sağlıklı değerlendirebilirsiniz. Ancak şunu da unutmayın uzun süre işsiz ve hedefsiz kalmak da sizi yıpratacaktır. Para kazanma zorunluluğunuz var ise yaz tatilini part-time işlerle değerlendirebilirsiniz. Para kazanma zorunluluğunuz olmadan deneyim kazanmak istiyorsanız ulusal firmaların yaz stajlarını inceleyebilirsiniz. Pandemi döneminde artan online staj fırsatlarından hem Türkiye’de hem yurt dışında yararlanabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz mezun olduktan sonra kısa bir tatil yaparak iş başvurularına bu sürecin sonunda başlamanız.
Öğrenci Hayatından Aile Yaşamına
En önemli sorunlardan biri; öğrenci yaşamını bırakıp aile yaşantısına dönmek :) Öğrencilik hayatı, özgür olduğunuz kendi ayaklarınızın üzerinde durduğunuz bir dönemdi ve aile yanına dönmek ilk başlarda gerçekten zor olacaktır. Büyük ihtimalle de aileniz, sizin uzun seneler aile evinde kalmanızı isteyecektir. Kendi planlarınızı yapabileceğiniz bir dönem olacağı için, fikirlerinizi ve kariyer planlarınızı ailenizle de tartışabilirsiniz. Ailenizi üzmeyin ama hayallerinizi de ertelemeyin :) Kendi ayaklarınız üzerinde duracaksanız planlarınızı mutlaka ailenizle paylaşın. Yurt dışı planlarınız için ailenizden maddi ve manevi destek almanız sizi rahatlatacaktır. Aile yaşamına dönüşün en önemli sancılarından biri de mahalle baskısı! Ne zaman evleniyorsun? İş buldun mu? KPSS’ye girecek misin? Girişimci olma sigortalı iş bul! gibi sorulara ve tepkilere hazırlıklı olun. Tavsiyem bunların çoğuna kısa ve öz cevaplar verip canınızı sıkmamanız!
Yüksek Lisans mı Yapmalıyım İşe mi Başlamalıyım?
Bu sorunun cevabı aslında çok da net değil, ama cevabımız şu “ Ne yaparsanız yapın sonuna kadar gidin ve uzun süre boş kalmayın” Akademik kariyer düşünüyorsanız hemen yüksek lisans eğitimine başlamanız yararınıza olacaktır. Ancak “boşta kalmayayım madem yüksek lisansa başvurayım” mantığıyla bir eğitime başlamanız 2 yılınızı heba edebilir. İş yaşamında da rahatlıkla MBA yüksek lisansı yapabileceğinizi de hatırlatalım. En güzel seçenek çalışırken yüksek lisans yapmak, yorucu olabilir ama yapan çok.
Son Tavsiyeler;
- Mezuniyet sonrası hayatınızla ilgili ani ve radikal kararlar almayın, bu kararlar daha sonra hayatınıza olumsuz yansıyabilir.
- Mezuniyet sonrası yeni bir çevreniz olacak, sizi ileriye götürecek kişilerle beraber olun.
- Hedeflerinizi net belirleyin ve bu hedeflere nasıl ulaşacağınız konusunda yol haritası çıkarın.
- Ülke değişimi, şehir değişimi, evlilik gibi kararların hayatınızda çok şeyi değiştireceğini ve geri dönmesi zor kararlar olduğunu unutmayın.
- İstemediğiniz bir işe girseniz bile hayat boyu orada çalışmayacağınızı unutmayın.,
- İş bulamama konusu bataklı gibidir, bilinçsizce çırpındıkça daha da dibe batarsınız. İş bulma konusunda alternatif planlarınız olsun.
- Unutmayın hayatta en değerli şey SİZsiniz.
Mezuniyet sonrası yaşamınızda başarı dileklerimizle :)
Gökhan Turgut Ünal
Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü