BlogYurtdışı Eğitim

Almanya Mavi Kart Nedir? Nasıl Alınır?

Almanya Mavi Kart Almanya’da çalışmak isteyenlere yönelik çıkartılan ve Almanya’da nitelikli olarak çalışmanıza sağlayan bir ayrıcalıktır. Mavi kart; Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden yüksek nitelikli işgücünün Almanya ve AB ülkelerinde çalışma imkanı sağlayan bir oturma izni türüdür. Mavi kart, yüksek öğrenim diplomasına sahip kişilere, aldıkları eğitime uygun bir iş bulmaları halinde, aileleri ile birlikte Almanya’ya yerleşme ve bir firmaya bağlı olarak ücretli çalışma fırsatı sunuyor.

Almanya Mavi Kart Nasıl Başvurulur?

Mavi kart başvurusunda bulunmak isteyenlerin aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekiyor:

  • Üniversite diplomanız olması ve bunun Alman yüksek öğretim standartlarında denkliğinin olması
  • Başvuru yapacak adayın Almanya’dan bir firma ile bir iş sözleşmesi yapması
  • İş sözleşmesinde belirtilen maaşın Almanya’da Blue Card için belirlenen minimum brüt maaş seviyesinden yüksek olması. (Yıllık 56.800 Euro, 2022 yılında güncellendi.)
  • İngilizce veya Almanca dil yeterliliğinin olması ve bunun resmi olarak kanıtlanması (Mavi kart kapsamında Almanca şartı aranmaz, İngilizce ile de başvuru yapmak mümkündür)
  • Varsa iş tecrübenizi kanıtlamanız gerekmektedir (Daha önce çalışılan yerlerden alınan resmi referanslar, Almanya’nın aradığı nitelikli iş gücü kapsamına girebilmek için önemlidir.)

Almanya’da özellikle ihtiyaç duyulan alanlarda çalışacak bilim adamları, matematikçiler, mühendisler, doktorlar, bilişim ve teknoloji uzmanları için ise 50,400 Euro (2022 yılında güncellendi) olarak yıllık brüt maaşı olan bir iş sözleşmesi yeterli olacaktır. Bunun yanında Blue Card için belirlenen minimum brüt maaşın Almanya tarafından her yıl yeniden belirlendiğini de unutmamalısınız.

Blue card almak için Almanya sınırları içinde yaşıyor olmanız gerekmektedir. Şimdi aklınıza şu soru gelebilir – Mavi kart almak için Türkiye’den başvuru yapamaz mıyım? Öncelikle Almanya vizesine başvurarak Almanya’ya gitmeniz gerekmektedir. Yani Almanya vizesine başvurup Almanya’ya giderek belirtilen vize dönemi içinde mavi kart başvurunuzu tamamlamalısınız. Tabii bu süreçte iş bulmalısınız, bunun yollarından biri tanıdıklarınız vasıtasıyla iş bulmanız. Diğeri ise Almanya’da iş bulma siteleri aracılığıyla başvuru yaparak işe seçilmeniz ve bir Alman şirketinden teklif almanızdır.

Almanya Blue Card Başvuru Sitesi için Tıklayınız

Almanya İş Bulma Siteleri için tıklayınız

Almanya’ya Nasıl Gidilir?

Almanya Vizesi Almak için Tıklayınız

Blue Card için hangi evraklar gerekli?

Alman Konsolosluğu’ndaki Blue Card başvuru randevunuzda aşağıdaki evrakları yanınızda bulundurmalısınız:

  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Pasaport aslı ve 2 fotokopisi
  • Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, sertifika ve diplomalar
  • Almanca dilinde eksiksiz doldurulmuş ve ıslak imzalı 2 adet başvuru formu
  • Alman yüksek öğrenim diplomasıyla kıyaslanabilir bir yabancı üniversite diploması veya Almanya’da bir üniversiteden alınan diploma
  • Yıllık brüt maaşın ve çalışma saatlerinin belirtilmiş olduğu somut iş teklifi yani iş sözleşmesi
  • Almanya’ya giriş tarihi ile işe başlanacak tarih arasındaki süreyi kapsayan seyahat sağlık sigortası,

Önemli Noktalar:

  • Mavi kart için İngilizce veya Almanca dillerini iyi derecede bilmeniz gerekmektedir. Akademik meslekler ve sağlık meslekler için genel olarak B2 gerekir. Doktorlar için C1 beklenir. Bilişim teknolojisi uzmanlarından iyi derece İngilizce bilmeleri durumunda Almanca dil bilgisi istenmeyebilir. Diğer meslekler için genel olarak en az B1 düzeyinde Almanca bilmek şart.
  • Mavi kart avantajları: 33 ay sonra süresiz yerleşme izni verilir, eşlerden dil sertifikası istenmez, 18 ay sonra başka bir AB ülkesinde çalışma olanağı vardır.
  • Almanya mavi kart almak için mutlaka vize almanız gerekmektedir, vize alma sürecinde Almanya’da çalışmaya gideceğinizi ve iş teklifinizi sunmanız gerekecektir.
  • İş teklifi almadan, iş aramak amacıyla Blue Card başvurusu yapamazsınız.


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu