Almanya Göçmenlik Başvuru Rehberi

Aşağıdaki soruların cevaplarını burada bulabilirsiniz:

  • Almanya için vizeye ihtiyacım var mı?
  • Bu işlem sırasında denklik hangi rolü oynuyor?
  • Göç sürecim nasıl işliyor?
  • Nereden daha ayrıntılı bilgi alabilirim?

AB/AEA/İsviçre’den gelen vatandaşlar

Şayet AB/AEA/İsviçre vatandaşıysanız, vizeye ihtiyacınız yoktur. Almanya’ya giriş yapabilir ve burada çalışabilirsiniz. Giriş için yalnızca geçerli bir kimlik belgesine ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca girişten sonra uzun süreli oturum için herhangi bir oturma iznine ihtiyacınız yoktur. İstisna: İsviçre vatandaşlarının bir İsviçre oturma iznine ihtiyacı vardır. Bu izni yetkili yabancılar dairesinden alabilirsiniz. Bağlantıyı aşağıda bulabilirsiniz.

Almanya’da yasayla düzenlenmiş bir meslekte mi çalışmak istiyorsunuz? O zaman hemen hemen her zaman yabancı mesleki yeterliliğinizin denkliğine ihtiyacınız vardır. Başka bir AB ülkesinde mi ikamet ediyorsunuz? O zaman denklik olmadan da Almanya’da çalışabilirsiniz. Ancak başka bir AB ülkesindeki ikametinizi önceden Almanya’daki yetkili merciye bildirmeniz gerekmektedir.

ALMANYA GÖÇMENLİK VE ÇALIŞMA İZNİ İÇİN TIKLAYINIZ

Üçüncü ülkelerden gelen vatandaşlar

Bir üçüncü ülke vatandaşlığınız var ve bir iş için uzman olarak Almanya’ya mı gelmek istiyorsunuz? O zaman ülkeye giriş için vizeye ihtiyacınız olacaktır. Vize için ön koşul, yurtdışında aldığınız eğitimin denkliğidir. Veya: Yüksekokul mezuniyetiniz Almanya’da karşılaştırılabilir olarak tanınmıştır. Üçüncü ülkeler AB/AEA/İsviçre dışında tüm devletlerdir.

Zaten bir denklik prosedüründen geçtiniz ve bu işlem sırasında yetkili merci önemli farklar mı tespit etti? O zaman Almanya’da bir yeterlilik önlemine yönelik vize için başvurabilirsiniz. Yetkili merciniz veya denklik danışmanlığı size doğru yeterlilik önleminin seçimi konusunda bilgi verecektir. Danışmanlık merkezinizi denklik bulucuda veya bu İnternet sitesindeki danışmanlık bölümü altından bulabilirsiniz. Bağlantıyı aşağıda bulabilirsiniz.

Denklik prosedürü ve vize süreci ayrı süreçlerdir. Her iki süreç için de başvuru yapmanız gerekmektedir.

Almanya’ya giden yolunuz – Üçüncü ülkelerden gelen vatandaşlar için bilgiler

1. Giriş kontrolü

Ülkeye girişiniz ve vizeniz için ön koşulları “Make it in Germany” portalının Quick-Check seçeneği ile kontrol edebilirsiniz. Bağlantıları aşağıda bulabilirsiniz.

2. Denklik başvurusu

Denklik prosedürü için başvuru yapın. Ülkeye giriş vizesi için denkliğe ihtiyacınız olacaktır. En önemli bilgileri ve danışmanlık merkezi iletişim bilgilerini denklik bulucu ile bulabilirsiniz. Denklik başvurusu yapmadan önce danışmanlık hizmetinden faydalanın.

3. Almanya’da iş yeri arama

Ülkeye giriş vizesi için Almanya’daki bir işverenden işe kabul belgesine ihtiyacınız vardır. Bu nedenle ilk önce Almanya’da iş yeri bulmanız gerekmektedir. İş yeri mesleki yeterliliğinize uygun olmalıdır. Zaten mesleki yeterlilik denkliğiniz mi var? O zaman iş yeri aramak amacıyla belki Almanya’ya giriş yapabilirsiniz. İş yeri aramak için Almanya’da azami 6 ay kalabilirsiniz. Alman dış temsilciğiniz size bu konu hakkında bilgi verebilir.

4. Vize başvurusu

Yetkili Alman dış temsilciliğinden randevu alın. Randevu sırasında iş vizesi için başvuru yapacaksınız. En geç bu tarihte denklik ve iş yeri için somut bir teklif ibraz etmeniz gerekmektedir. Bazı durumlarda belli Almanca bilgisini de belgelemeniz gerekecektir. Ayrıca bir sağlık sigortasına da ihtiyacınız vardır. Bu, Almanya’da yasal olarak zorunludur. Başvurunuzun pozitif olarak değerlendirilmesinden sonra vize alabilirsiniz.

5. Almanya’ya giriş yapma

Vize aldığınızda, bu vizeyle Almanya’ya giriş yapabilirsiniz. Ancak o zaman işe başlayabilirsiniz.

6. Oturma izni alma

Vizenizi geçerlilik süresi içerisinde bir oturma iznine dönüştürmeniz gerekmektedir. Bu işlemi yetkili yabancılar dairesi yapmaktadır. Oturma izni ile Almanya’ya uzun süre boyunca yaşayabilir ve çalışabilirsiniz. Yabancılar dairesine giden bağlantıyı aşağıda bulabilirsiniz.

Üçüncü ülkelerden gelen BT personeli için not

Belli koşullara bağlı olarak çalışmak için denklik ve resmi mezuniyet olmadan da Almanya’ya göç edebilirsiniz. Ancak meslek tecrübesine ihtiyacınız vardır! BT alanında uygulamalı meslek tecrübeleriniz mi var? O zaman Alman dış temsilciliğinizin İnternet sitesinden bilgi alabilirsiniz. Ayrıca siteden gerekli tüm dokümanlar hakkında da bilgiler alabilirsiniz. Alman dış temsilciliğinizi “Make it in Germany” İnternet sitesinden bulabilirsiniz. Bağlantıyı aşağıda bulabilirsiniz.

MAKE IT IN GERMANY PLATFORMU İÇİN TIKLAYINIZ

 

“Make it in Germany” portalinden bilgi alma

“Make it in Germany” personel portali, Almanya’ya girişe yönelik ön koşullar hakkında bilgi vermektedir. Portalde bir Quick-Check seçeneği bulunmaktadır. Bu seçenek ile vizeniz için ön koşullar hakkında hızlı bir biçimde bilgi alabilirsiniz. Göçe ilişkin soruların cevaplarını “Almanya’da çalışma ve yaşam” danışma hattından da alabilirsiniz.

Almanya Yeni Göç Yasası

1 Mart 2020 tarihinde resmi olarak Almanya Federal Hükûmeti tarafından kabul edilen ve yürürlüğe giren kanundur. Avrupa Birliği dışından nitelikli uzmanları Almanya’ya getirmeyi planlanmaktadır. Yeni göç yasası ile birçok hukuki değişiklik olmuştur. İş arama vizesi şartlarındaki değişiklik dışında, kişilerin Almanya’da iş bulması da kolaylaşmıştır. 1 Mart 2020 öncesinde Alman şirketlerin öncelikli olarak kendi vatandaşlarını işe alma zorunluluğu vardı. Eğer iş pozisyonuna uygun çalışanı kendi vatandaşları arasından bulamazsa, alternatif olarak Avrupa Birliği vatandaşlarını işe alabiliyordu. Almanya Yeni Göç Yasası ile birlikte eski şartlar değişmiş durumdadır.

Yeni Yasaya Göre Nitelikli İş Gücü Kimlerdir?

Meslek eğitimi almış nitelikli iş gücü, yasaca kabul edilmiş bir meslek eğitimini tamamlamış kişilerdir. Şayet nitelikli meslek eğitimi Almanya dışı bir ülkede alınmışsa, vize başvurusundan önce Almanya’daki yetkili denklik makamlarınca söz konusu meslek eğitiminin Almanya’daki meslek eğitimi ile eşdeğer olup olmadığı değerlendirilir.

Akademik eğitim almış nitelikli iş gücü, Almanya’da bir yüksekokuldan mezun veya denklik işlemleri tamamlanmış başka bir ülkedeki yüksekokuldan mezun ya da Almanya’daki yüksekokul diplomasına benzer başka bir ülke yüksekokul diplomasına sahip kişilerdir. Herhangi bir niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikli eğitim almış kişiler yasaya göre nitelikli iş gücü kabul edilmez.

Yeni Göç Yasası Kimleri Kapsamaktadır?

Yeni yasa Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen göçmenlerin çalışmak için Almanya’ya gelebilmelerine olanak sağlamaktadır. Üniversite mezunu olmak ya da mesleki uzmanlıklarını belgeleyebilmek (Ustalık belgesi vb sahibi olmak gibi) ve ilgili alanlarda minimum bazı meslek dallarında iki, bazı meslek dallarında ise iki seneden fazla tecrübeli olmak Almanya göç yasası için kabul için bir şart olarak karşınıza çıkabilir.

Almanya Yeni Göç Yasası Şartlar Nelerdir?

Almanya göçmenlik yasasına bağlı olarak istenen evrak listesini kurumlardan temin edebilirsiniz. Ancak Almanya Göçmenlik Yasası’nın iki önemli şartı vardır. Bunlar; Almanca dil becerisini belgelemek ve Almanya dışı bir ülkede alınmış olunan diplomanın denkliğini almak.

1) Almanya’da Denklik

Yeni Göç yasasında iş arama vizesi şartlarından birisi de, yabancı diplomaların Almanya denkliğini almaktır. Üniversite diplomanızın veya mesleki sertifikalarınızın denkliği için Almanya’daki alanınız ile ilgili olan meslek odalarına başvuru yapılması gerekmektedir. Almanya’da denklik işlemleri için uzmanlardan destek alabilirsiniz.Denklik alma bürokratik süreleri eyalete, mezun olduğunuz bölüme göre farklılık göstermektedir. Denklik almak yeni göç yasasındaki vize için gerekli şartlardan biri olmakla beraber aynı zamanda Almanya’da iş arayışınıza ve Almanya’ya taşındığınızda oturum işlemlerinizde de işlerinizi çok kolaylaştıracaktır. Denklik işlemleri 2 ile 4 ay arasında sürmektedir. Bu süre bazı durumlarda uzayabilir. Denklik başvurusu ve harç ücretleri bölüme göre farklılıklar göstermektedir. Üniversite diplomalarınız veya mesleki sertifikalarınızın denkliğini gitmeden önce Almanya’da yaptırmış olmanız gerekmektedir. Almanya’da denklik işlemleri sonunda mesleğinizin direk kabul edilmesi veya şartlı kabul edilmesi sonucunda iş arayışınız ve Almanya’ya gittikten sonra iş değiştirmeniz gibi konularda yardımcı olacaktır.

Denklik Onay Süreci Maliyetleri

Denklik başvurusundan onay sürecine kadar tüm denklik sürecinin yaklaşık 600 Euro bir maliyeti vardır. Bireysel başvurularda bu maliyet daha çok artabilir. Buna ek olarak, başvuru belgelerinin, çevirilerin, sertifikasyonun, seyahat harcamalarının ve muhtemelen telafi önlemlerinin veya adaptasyon niteliklerinin satın alınması için ek maliyetler ortaya çıkabilir.

2) Almanca Dil Becerisi

Almanca öğrenmek, Almanya’daki iş yaşamınıza hazırlanmak için atabileceğiniz en önemli adımlardan biridir. Çünkü çoğu şirkette kullanılan dil Almancadır. Bir işe kabul almak için Almanca dil becerilerinizi belgelemek zorunda olmasanız bile, başarılı olunan dil sınavları, iş başvuruları ve öz geçmişiniz için iyi bir adımdır. Gelecek planlarınıza bağlı olarak, kendi ülkenizde veya Almanya’da dil kursları alabilirsiniz. Şunları yapmanız önerilir:

Hemşirelik ve sağlık mesleklerinde istihdam

Almanya’da hemşire olarak çalışmak istiyorsanız, Almanya dışında kazanılan niteliklerin Alman denklik kurumu tarafından tanınması gerekir. Bu alanda Almanya’da çalışmak için ayrıca Goethe Enstitüsü veya TELC sertifikalı enstitüler gibi tanınmış bir kurumdan dil yeterliliğinin kanıtı gereklidir. Federal duruma bağlı olarak, Avrupa Birliği referans çerçevesine göre Almanca B1 veya B2 yetkinliği gereklidir.

Eşler için Almanca

Almanca bilgisi, Almanya’ya taşınmak isteyen ve Almanya’da kalıcı olarak kalmak isteyenler ile Avrupa Birliği, Norveç, İsviçre, Lihtenştayn veya İzlanda dışından Almanya’ya gelecek eşler için çok önemlidir. Eşlerin Almanya’ya taşınması için genellikle vizeye başvurmanız gerekir ve bunun için de Almanca ile ilgili yetkinliği belgelemek gerekir. Bu durumda, ülkenizde zaten bir Almanca kursu almalısınız. Temel olarak, Avrupa Birliği referans çerçevesinin A1 seviyesi bilgisi gereklidir. Örneğin, Goethe Enstitüsü’nde bu “Başlangıç 1” kursuna karşılık gelir. Tabii ki, dil kurstan bağımsız olarak da öğrenilebilir ve bu amaçla onaylanmış bir kurum ile sınava girebilirsiniz. TELC web sitesinde daha fazla sınav yapan kurum bulabilirsiniz. Eşlerin bir araya getirilmesi hakkında Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nden daha fazla bilgi edinilebilir. Eşinizin Avrupa Birliği mavi kartı varsa, Almanya vizesi için başvururken Almanca dil becerilerini kanıtlamanız beklenmez.

Öğrenciler için Almanca

Almanya’da üniversitede okumak için Almanca dil becerilerini kanıtlamanız gerekir. Bunu yapmak için “Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü için Almanca Dil Sınavı” (DSH) veya “Yabancı Dil Olarak Almanca Sınavı” (TestDaf) alabilirsiniz. “Telc Deutsch C1 Hochschule” sınavını geçme belgesi, 12 Şubat 2016 tarihinden bu yana bir Almanca kursuna kabul için ön koşul olarak da geçerlidir. Uluslararası kurslar ve diğerleri için genellikle İngilizce becerilerine ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bu durumda, doğrudan üniversitenize danışmanız daha doğru olur.

İş için Almanca

İşyerinde günlük yaşamdan biraz farklı konuşursunuz. Müşterilerinize, iş arkadaşlarınızdan farklı davranırsınız. Ayrıca, her mesleğin bilmeniz gereken kendine has teknik terimleri vardır. Tüm bunları profesyoneller için Almanca kurslarında öğreneceksiniz.

Çocuklar ve gençler için Almanca

Bu kurslarda, çocuklarınız sadece Almanca öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda yeni arkadaşlar da edinebilir. Normal dil derslerine ek olarak, gençlerin Almanya’ya daha hızlı adapte olmalarına yardımcı olan spor veya kültürel aktivite gibi birçok boş zaman etkinliği vardır. Almanya’daki okullar çocuklarınızın Almanca öğrenmesini desteklemektedir. Yerel okulunuza seçeneklerinizi sorun. Çocuklarınızı okula veya anaokuluna nasıl yerleştireceğimizi Çocuk Bakımı ve Okul Sistemi ve Zorunlu Eğitim bölümünde bulabilirsiniz.

Almanya’da Hangi Meslek Dallarına İhtiyaç Bulunmaktadır?

Almanya’da hangi mesleklere ihtiyaç duyulduğunu ve Almanya’daki hangi eyaletlerde daha çok ihtiyaç olduğu her ay analiz edilip güncellenmektedir. Almanya’da istatistiklere göre ortalama 1.6 milyon iş alanında açık bulunmaktadır. Almanya’daki iş ilanlarını kontrol edebilirsiniz.

  • Sağlık Alanı: Doktorluk, Hemşirelik ve diğer sağlık meslek dalları
  • Mühendislikler: Almanya’da teknoloji odaklı birçok şirkette boş pozisyonlar bulunmaktadır. Tüm sektörlerde mühendis açığı vardır. Ancak özellikle mekanik, otomotiv ve elektrik mühendisliği alanlarında yeni işe alımlara acil ihtiyaç vardır. Almanya’da “mühendis” veya “danışmanlık mühendisi” iş unvanını kullanmak istiyorsanız, Almanya’da diplomanızın yeterliliğine denkliğini denkliğinizi almanız gerekmektedir.
  • Akademisyenler ve bilişim sektöründe uzman olarak çalışanlar
  • Birçok işçilik alanında Almanya’da mesleki uzmanlığı olan meslek dalları.

İş Arama Vizesi

Yurt dışında iş bulmak için, oturma izni başvurusunda bulunarak, nitelikli uzmanların Almanya Konut Yasası’nın 20 (1) ve (2) bölümü uyarınca bir iş aramasını sağlar. Aşağıdaki maddelerden Almanya’ya giriş yapmak için vizeye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Almanya iş arama vizesi başvurusu için gerekenler nelerdir?

  • Mesleki veya akademik eğitimi tamamladığınızı gösteren belgeler.
  • Almanya’da tanınan yetkinlikleriniz, bir Alman denkliği ile karşılaştırılabilir. Herhangi bir meslekte, örneğin sağlık sektöründe çalışmak istiyorsanız, profesyonel lisans zorunludur. Onay sürecinin nasıl çalıştığını “Tanıma” bölümünde bulabilirsiniz.
  • Mesleki eğitiminiz varsa, Almanca çalışma yetkinliğinizi kanıtlamanız gerekir. Kural olarak, “Diller için Ortak Avrupa Referans Çerçevesi”nin (GER) dil seviyesi B1 gereklidir.
  • İş aramak için gittiğinizde Almanya’da kaldığınız tüm süre boyunca geçiminizi sağlayacağınızı kanıtlayabilirsiniz, çünkü bu süre zarfında ücretli istihdam izniniz yoktur. Güvenli bir geçim kaynağının kanıtı olarak, örneğin, banka hesap blokesi gerekmektedir.

İş Arama Vizesi Şartları

  • İş başvuru evraklarının eksiksiz resmi makamların isteğine göre hazırlanması
  • Diploma denklik kontrollerinin yapılmış olması ve Almanya’da denklik işlemlerinin yapılmış olması
  • Dil yeterlilik belgelerinin (varsa) olması
  • İş tecrübesini gösterir evrakların hazırlanması (yeni mezunlar da başvuru yapabilir)
  • Başvuru dilekçelerinin eksiksiz hazırlanması
  • Blokeli hesapta 6 aylık geçim parasının gösterilmesi (Adayın Almanya’da sponsoru varsa blokeli para gösterilmesi gerekmeyecektir)
  • Konaklama – ikamet belgelerinin hazırlanması
  • İş arama planı ve faaliyet dosyasının hazırlanması

Almanya Yeni Göç Yasası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1.Soru: Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası ile 1 Mart 2020’de kabul edilen yasa farkı var mıdır?

 Cevap: Farkı yoktur. Bu yasa nitelikli meslek sahiplerini Almanya’ya Göç’ü desteklemektedir. Almanya Yeni Göç Yasası Türkçe’ye tercüme edilirken, “Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası” olarak da karşınıza çıkabilir.

2. Soru: Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü vizesi ne kadar süre kullanım şartı ile verilmektedir?

Cevap: Nitelikli iş arama vizesi 6 ay süre ile verilmektedir.

Exit mobile version