Almanya Freelancer Vizesi Nedir? Nasıl Başvurulur?
Almanya Freelancer vizesi birçok kişiye Almanya kapılarını açan ve Almanya’da çalışma imkanı sağlayan bir vizedir. Almanya Freelancer Vizesi Almanya’da 3 yıla kadar yaşama ve çalışma izni veren vizedir. Vizeye başvurmanın iki yolu vardır; Serbest çalışan (Freelancer/Freiberufler) olarak veya serbest meslek sahibi (Self-Employed/Gewerbe) olarak başvurabilirsiniz.
Almanya’da serbest meslek yapmayı düşünmeden önce, buradaki serbest meslek için yasal ortamı anlamalısınız. Bunun nedeni, takip etmeyi seçtiğiniz mesleğin burada serbest çalışan olmaya uygunluğunuzu tanımlamasıdır.
Burada yapmayı düşündüğünüz meslek ‘Freibe Berufe’ olarak serbest meslek olarak kabul ediliyorsa, freelance ‘Freiberufle’ olabilirsiniz.
Aksi takdirde iş ticari bir meslek olarak listeleniyorsa yalnızca iş adamı ‘Gewerbe’ olabilirsiniz.
Freelancer olarak çalışmak için şirket kurmanıza gerek yoktur.
Almanya’da freelancer olarak uzaktan çalışarak kendi işlerinizi yürütecekseniz, bunu yapabilmek için gerekli lisansa ve sermayeye sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekecektir.
Almanya Freelancer Vizesi Nedir?
Almanya’da yaşamı ve çalışmayı deneyimlemek isteyen, serbest meslek sahibi, yazılımcı, öğretmen, serbest çalışan doktor, dişçi vb. meslek grupları için olan vizedir.
Serbest Çalışan (Freelancer/Freiberufler)
Almanya’da serbest çalışan olarak kabul edilmek için karşılamanız gereken iki ana gereklilik vardır. İlk olarak, “serbest çalışan” olarak adlandırılan (aşağıda listelenmiştir) bir mesleği icra ediyor olmanız ve gerekli üniversite diplomasına sahip olmanız gerekir. Eğer diploma sahibi değilseniz ancak benzer düzeyde bir eğitim almışsanız veya çalışmak istediğiniz alanda iş deneyimine sahipseniz bunu kanıtlamanız yeterlidir.
Bu vize türü için kabul edilen meslek grupları, serbest çalışan bilim insanları, sanatçı, edebiyatçı, öğretmenler, doktorlar, diş hekimleri, veterinerler, avukatlar, noterler, patent vekilleri, bilirkişiler, mühendisler, mimarlar, denetçiler, danışman sıfatıyla çalışanlar, işletme ekonomistleri, yeminli denetçiler, fizyoterapistler, gazeteciler, tercümanlar, çevirmenler, pilotlar ve benzeri mesleklerdir.
Güncel Almanya İş İlanları 2023
Almanya İş Bulma Siteleri için Tıklayınız
Almanya Mavi Kart Nedir? Nasıl Alınır? Tıklayınız
Almanya Göçmenlik Başvuru Rehberi
Almanya’da Vize Sponsorluğu Sağlayan İşler için Tıklayınız
Serbest Meslek Sahibi (Self-Employed/Gewerbe)
Serbest çalışan (Freiberufler) tanımına ve meslek gruplarına uygun değilseniz, Serbest Meslek Sahibi (Gewerbe) olabilirsiniz. Gewerbe genellikle fiziksel ürünlerin satışını, ticari faaliyetini yapan kişiler içindir. Bazı şartlarda işinizi yapma şekline bağlı olarak Freiberufler sıfatınız Gewerbe’ye dönüşebilir.
Almanya Freelancer Vizesi Avantajları
İyi yaşam standartları, istikrarlı ekonomisi ve kültürel çeşitliliğinin dışında Almanya’nın size sunduğu Almanya Freelancer Vizesinin avantajları şunlardır:
-
Schengen bölgesindeki ülkelere serbestçe seyahat edebilirsiniz.
-
Vizenizi yenileyebilirsiniz.
-
Kendi şirketinizi kurabilir ve iş fikrinizi hayata geçirebilirsiniz.
-
Eğer vize süreniz boyunca planlarınıza uymuş, ailenizin geçimini sağlayacak yeterli geliri elde etmiş iseniz 3 yılın sonunda kalıcı oturma iznine başvurabilirsiniz.
Almanya Freelancer Vizesi Resmi Web Sitesi için Tıklayınız
Almanya Freelancer Vizesi Başvuru Süreci
Freelancer Vizesi başvurunuzu birkaç adımda tamamlayabilirsiniz:
1- Vize başvuru süreci için gerekli belgeleri alın.
2- Almanya Konsolosluğundan randevu alın.
3- Randevu günü gerekli belgelerle şahsen başvurun ve ücreti ödeyin.
4- Vize başvurusunun işleme alınması için 3 aya kadar bekleyin.
Vize başvurunuz onaylandıysa, Almanya’ya seyahat etmeli ve Almanya’da oturum izni başvurusunda bulunmak üzere Yabancılar Dairesinden randevu almalısınız. Giriş vizenizin süresi dolmadan önce başvuruda bulunmalısınız.
Başvurunuzu Almanya’ya gittikten sonra yapmak daha kolay ve avantajlıdır. Almanya vize başvurunuzdan önce sizden konaklayacak yer bulmanızı ve bunu belgeler ile kanıtlamanızı ister. Bunun en kolay yolu da Almanya’ya seyahat ederek bir daire kiralamaktır.
Almanya Freelancer Vizesine Kimler Başvurabilir?
Almanya Freelancer Vizesine başvurmak için öncelikle AB vatandaşı olmamanız gerekir.
Bir yabancı olarak Almanya’dan uzaktan çalışma hakkında bilgi ararken akılda tutulması gereken önemli bir şey, “freelancer” ve “self-employed” arasındaki ayrımdır.
Almanya Freelancer Vizesi, serbest çalışan olarak işlerini hayata geçirmek ve yüksek yaşam standartını hedefleyen girişimciler için idealdir.
Almanya dijital göçebe vizesi için gerekli belgeler
Almanya’nın serbest meslek sahibi vizesine başvurmak için gereken belgeler şu şekildedir:³
Başvuru formu: Uzun dönem vize başvurusu için iki adet başvuru formu eksiksiz doldurulmalıdır. Söz konusu başvuru formu Almanya’nın Türkiye temsilciliklerinin web sitelerinden indirilebilir.
Kimlik belgeleri:
- Pasaport
- 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
Vize ücreti: Almanya tarafından belirlenen başvuru ücreti 75 euro tutarındadır. Ancak Türkiye’den yapılan vize başvurularında aracı kurumlar yoluyla gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle nihai vize başvuru ücretini kurumun hizmet ücreti belirleyecektir.
Meslekle ilgili belgeler: Mesleğinizle ilgili Alman yetkililere sağladığınız her belge başvurunuzu daha etkili bir hale getirebilir. Belgelerin orijinali ve iki adet kopyasına ek olarak Almanca tercümesinin de eklenmesi gerekmektedir.
Almanya’nın başvuracak adaylardan beklediği belgeler şu şekildedir:
- Şimdiye kadarki mesleki kariyerinizi kanıtlayan belgeler (diplomalar, sertifikalar, CV, iş sözleşmeleri, sigorta dökümü vb.)
- Mesleki yeterliliği gösteren belgeler (mezuniyet belgesi, sertifikasyonlar vb.)
- Almanca yazılmış detaylı iş planı (konsept, konu, kişilerin nitelikleri, pazarlama stratejileri, fiziksel bir ofis olacak ise yer ve maliyet, piyasa analizi, strateji, bilanço, kar-zarar oranı, 3 yıllık gelir tahmini, mümkünse Ar-Ge çalışmaları vb.)
- Türkiye’deki bir şirketi Almanya’ya taşıyacaksanız; şirkete dair resmi belgeler (ticaret odası kaydı, noter onaylı kuruluş belgesi, ana sermayeye dair kayıtlar, varsa ortaklar hakkında bilgi, varsa yönetim kurulu sözleşmesi vb.)
- Freelancer olarak çalışacaksanız buna dair belgeler (motivasyon mektubu, geçiminizi nasıl sağlayacağınızı gösteren belgeler, proje sözleşmeleri, banka dökümü vb.)
Vize başvurusunda sunulması gereken bu belgelerin Almanca çevirisinin gerekebileceğini unutmamakta fayda var. Detaylı bilgi için Alman temsilcilikleriyle iletişime geçilebilir.
Not: Eşiniz ve çocuklarınız da sizinle bu vizeye başvurabilir. Bunun için öncelikle ailenizin de masraflarını karşılayabileceğinizi kanıtlamanız gerekmektedir. Başvuru dosyanıza aile bireylerinize dair belgeler eklemeniz gerekir.