Çocukluk hayaliniz olan pilotluk mesleğini yapmak istiyorsanız Pilot Nasıl Olunur sorusunu mutlaka merak etmişsinizdir. Pilot olmak isteyenlerin önünde 2 seçenek bulunmaktadır; askeri veya sivil havacılık alanında çalışmak. Bu yazımızda pilotluk mesleği ile ilgili şartları ve kariyer süreci üzerinde duracağız.
Pilot Nasıl Olunur? Pilotluk Şartları
Pilotluğa ilk adımı atmanız için öncelikli olarak 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor.
Havayolu şirketleri bazı dönemlerde kriterleri değiştirse de lise ve dengi okullardan mezun olmak pilotluğa başlamanız için yeterli oluyor. Lisans mezunlarının alımlarda öncelikli olduğu ve İngilizce bilmenin avantajlı olduğu görülmektedir.
Sadece pilotluk mesleğinde değil havacılık sektörünün bütün çalışanlarının İngilizceye hâkim olması çok büyük önem arz etmektedir. Eğitim ve sınavlar İngilizce yapılmakta olup mesleki tüm dokümanlarda İngilizce olarak yayınlanmaktadır. Pilotluk mesleğine adım atmadan önce İngilizce eğitimi konusu muhakkak çok iyi düzeyde çözülmelidir. Konuşma, anlama düzeyinde iyi İngilizcesi olmayanların havayolları tarafından işe alınma imkânı yok gibidir.
Pilot olmak için ilk adım, uygun eğitimi almak ve sertifikaları elde etmektir. Genellikle özel havacılık okulları veya havayolları tarafından sunulan özel eğitim programlarına katılmanız gerekmektedir. Bu programlar, temel uçuş prensiplerini öğretir, havacılık kurallarını ve güvenlik protokollerini kapsar. Eğitim süreci, teorik derslerin yanı sıra pratik uçuş saatlerini içerir.
Sivil Havacılık Okulu için Tıklayınız
Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi için Tıklayınız
Pilotluk Eğitimleri
Kariyerini pilotluk mesleği üzerine yapmak isteyen ve sonrasında havayollarında çalışmak isteyenlerin eğitimleri ortalama 18 ay sürmektedir.
Pilot olmak için, havacılık otoriteleri tarafından verilen lisans ve sertifikaları almanız gerekmektedir. Genellikle PPL (Private Pilot License) ve CPL (Commercial Pilot License) gibi lisanslara ihtiyaç duyulur. Bu lisanslar, farklı uçuş türleri ve ticari operasyonlar için gerekli olan bilgi ve becerileri doğrular. Ayrıca, uçuş okulunuzda ve sivil havacılık kurumunda belirlenen gereksinimleri karşılamalısınız.
Modüler ATPL (A) kursu kapsamında adaylar sırasıyla; PPL, Gece (NR), ATPL(A) Teori, PIC, IR, CPL ve ME eğitimlerini başarıyla tamamlamaları halinde ATPL (A) Frozen lisanslarını almaya hak kazanırlar.
Pilot olarak deneyim kazanmak, kariyerinizde önemli bir faktördür. Genellikle uçuş saatlerinizin belirli bir sayısını tamamlamanız gerekmektedir. Bu, pratik uçuşlar, simülatör eğitimleri ve belirli uçuş görevlerini içerir. Deneyim kazanmak için çeşitli yolculuklar yapmalı ve farklı hava koşullarında uçmalısınız.
PİLOT OLMA ŞARTLARI NELERDİR?
– Pilotluk için gerekli eğitimlerin tamamlanması
– 17 yaşına erişmek
– İngilizce bilmek
– Herhangi bir sağlık sorunun olmadığına dair belge
– Ticari pilot lisansı
– Boy sınırı ise, erkeklerde 1.65 cm
– Boy sınırı kadınlarda ise, 1.57 cm
– T.C vatandaşı olmak
– Askerlik hizmetini tamamlayan ya da eğitim başlangıç tarihi ile en az 2 yıl tecil ettirebilmeyi taahhüt etmek,
– Bayan adaylar için boy 157 cm’den kısa ve 195 cm’den uzun olmamak ve beden kitle endeksine (20-30 aralığında) bulunmak,
– Adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı olmamak,
– Daha önce THY A.O. ya da diğer kuruluşlardaki görevlerinden disiplinsizlik nedeni ile ayrılmış olmamak.
Havayolları, pilot adaylarını işe almadan DLR olarak adlandırılan veya buna benzer testlerden geçirmektedir. Bu testlerden başarılı olmak için adayın görsel hafıza, duyu organları arasındaki koordinasyon, konsantrasyon, temel fizik kavramları, üç boyutlu düşünme, algılama hızı ve geçici bellek gibi kriterler ölçülmektedir. Bu özellikleriniz zayıf ise eğitimlerinizi tamamlasanız bile havayollarında pilot olarak istihdam edilebilmeniz mümkün gözükmemektedir.