BlogYurtdışı Eğitim

Almanya’ya Nasıl Gidilir?

Almanya’ya Nasıl Gidilir sorusu uzun yıllardan beri Türkiye’nin gündeminde olan sorulardan biri! 1970’li yıllarda başlayan büyük iş ve emek göçü 2000’li yıllardan itibaren eğitim göçünün de eklenmesiyle daha da arttı. Özellikle son yıllarda Covid-19 pandemisi ile birlikte tıp ve mühendislik alanında Almanya’ya gitme isteği daha da arttı.

Almanya’ya Nasıl Gidilir?

Erasmus+

Erasmus+ 2021-2027 yılları arasında uygulanan eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliğinin hibe programıdır. Erasmus+ Programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılması amaçlanmaktadır. Üniversite okuyorsanız Erasmus ile Almanya’ya gidebilir, 18-30 yaş arasındaysanız Erasmus+ eğitim kurslarına başvurarak kısa süre Almanya’da bulunabilirsiniz. Almanya’ya Erasmus programı ile giderseniz program bitiminde yasal olarak ülkenize dönmeniz gerekmektedir ve Erasmus size kalıcı oturum izni sağlamaz.

Göçmenlik

1 Mart 2020 tarihinde resmi olarak Almanya Federal Hükûmeti tarafından kabul edilen ve yürürlüğe giren kanundur. Avrupa Birliği dışından nitelikli uzmanları Almanya’ya getirmeyi planlanmaktadır. Yeni göç yasası ile birçok hukuki değişiklik olmuştur. İş arama vizesi şartlarındaki değişiklik dışında, kişilerin Almanya’da iş bulması da kolaylaşmıştır. 1 Mart 2020 öncesinde Alman şirketlerin öncelikli olarak kendi vatandaşlarını işe alma zorunluluğu vardı. Eğer iş pozisyonuna uygun çalışanı kendi vatandaşları arasından bulamazsa, alternatif olarak Avrupa Birliği vatandaşlarını işe alabiliyordu. Almanya Yeni Göç Yasası ile birlikte eski şartlar değişmiş durumdadır.

Yeni yasa Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen göçmenlerin çalışmak için Almanya’ya gelebilmelerine olanak sağlamaktadır. Üniversite mezunu olmak ya da mesleki uzmanlıklarını belgeleyebilmek (Ustalık belgesi vb sahibi olmak gibi) ve ilgili alanlarda minimum bazı meslek dallarında iki, bazı meslek dallarında ise iki seneden fazla tecrübeli olmak Almanya göç yasası için kabul için bir şart olarak karşınıza çıkabilir.

MAKE IT IN GERMANY PLATFORMU İÇİN TIKLAYINIZ

ALMANYA GÖÇMENLİK YAZIMIZ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Almanya’ya Çalışmak İçin Gitmek

Almanya uzun yıllardır Türkiye’den iş göçü alıyor ve Almanya’da Türk nüfusu oldukça fazla. Globalleşme ve teknolojinin gelişmesi ile son yıllarda Almanya’da çalışanlar daha da nitelik kazanmakta ve birçok gencin hayalinde güçlü ekonomik yapısı ve teknoloji üstünlüğü ile Almanya’da çalışmak var! Almanya’da çalışmak istiyorsanız deneyebileceğiniz yollardan biri de Almanya’daki açık pozisyonlara başvurarak Almanya’dan davet almaktır. Almanya İş Bulma Sitelerinde iyi bir Almanca bilgisi ve başarılı bir cv şansınız arttıracaktır.

Doktorlardan en az B2-C1 düzeyinde Almanca dil bilgisine ve Mesleki Almanca’ya sahip olması (doktorlar için Meslek izni ve Aprobasyon (ruhsat) şarttır) beklenmektedir,

Hemşireler, Ebe ve diğer sağlık personellerinin en az B1 düzeyinde Almanca dil seviyesine ve Mesleki Almancaya sahip olması,

Yukarıdaki belirtilen Almanca Dil koşulunu sağlamış olan kişiler Mesleki Almanca imtihanına girmeleri şart koşulur ve sınavda başarılı olmaları gerekir. Mesleki Almanca sınavını geçemeyenler kursa tabii tutulacaktır.

Almanya İş Bulma Siteleri

Almanya Mavi Kart

Almanya Mavi Kart Almanya’da çalışmak isteyenlere yönelik çıkartılan ve Almanya’da nitelikli olarak çalışmanıza sağlayan bir ayrıcalıktır. Mavi kart; Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden yüksek nitelikli işgücünün Almanya ve AB ülkelerinde çalışma imkanı sağlayan bir oturma izni türüdür. Mavi kart, yüksek öğrenim diplomasına sahip kişilere, aldıkları eğitime uygun bir iş bulmaları halinde, aileleri ile birlikte Almanya’ya yerleşme ve bir firmaya bağlı olarak ücretli çalışma fırsatı sunuyor. Almanya Mavi Kart Nedir? Nasıl Alınır? yazımız için tıklayınız

Ausbildung Programı

Almanya’ya giderek Almanya’da çalışmak isteyenlerin başvurduğu Ausbildung Nedir? Ausbildung Almanya’da bir mesleki eğitim programıdır ve çıraklık olarak da bilinir. Aday; belirli bir alanda işe yönlendirilir ve 3 sene boyunca o alanda çırak olarak çalışır; bu süre boyunca eğitim için bir ücret alınmaz ve kişi çalıştığı süre boyunca maaş alarak yaşam masraflarını karşılarlar. Ayrıntılı yazımız için tıklayınız

Almanya’ya Eğitim İçin Gitmek

Bologna Süreci kapsamında Almanya’daki tüm üniversiteler uluslararası tanınan bir diploma vermektedir. A BA( Sosyal Bilimler Fakültesi) ve BSc (Fen Bilimleri Fakültesi) genelde altı dönem (üç yıl)sürmektedir. Bu bölümlerin yüksek lisans programları iki  ya da dört dönem (bir ya da iki yıl) arasında değişirken, doktora programları genelde altı dönem ( üç yıl)  sürer.

Almanya’da okumak için yüksek öğrenime giriş yeterliliğine ( Hochschulzugangsberechtigung) sahip olmanız gerekmektedir. Bu yeterlilik çeşitli formatlarda olduğu gibi, yabancı öğrenciler için ülkelerine özgü olarak, kendi okullarından ve eğitim sistemlerine göre değişen yeterlilikler olabilir.

Almanya Eğitim Yazımız İçin Tıklayınız

ALMANYA EĞİTİM SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Almanya Vizesi Nasıl Alınır

Almanya’ya gitmek için mutlaka Schengen vizesi almanız gerekmektedir. Schengen vizesi almak için gerekli evraklar da şu şekildedir;

– Pasaport ( En az 6 ay daha geçerli olacak bir pasaport. Pasaportunuz eski ise mutlaka yenilemelisiniz.)

– Uçak rezervasyonu

– Otel rezervasyonu

– Dilekçe başvuru formu

– Nüfuz cüzdanı fotokopi

– Eğer araba ile seyahat edecekseniz, araba ruhsatı

– Pasaport fotokopi

– Vesikalık fotoğraf (Schengen başvurusu için gerekli olan ölçülerde olmalıdır.)

– Hesap dökümü

– Sigorta hizmet dökümü

– Varsa ev tapusu

– Varsa araç ruhsatı

 


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu