İsveç Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvuruların büyük bir kısmı çalışma izni başvurularını İsveç Göçmenlik Ajansı’nın internet sitesinden yapmaktadırlar.
Eğer internet üzerinden başvuru yapıyorsanız, çalışma izni başvurunuz onaylandıysa ve İsveç’e giriş için vizeye ihtiyacınız yoksa (yeşil pasaport, hizmet pasaportu veya geçerli bir Schengen vizesi sahibiyseniz), İsveç Büyükelçiliği’ni/Başkonsolosluğu’nu ziyaret etmenize gerek yoktur. Nasıl başvuru yaptığınıza bakılmaksızın, çalışma izninizin siz İsveç’e gitmeden önce çıkmış olması gerekmektedir.
İnternet üzerinden yapılan başvurular
1. Belgelerin hazırlanması
Hangi belgeleri sunmanız gerektiğini öğrenin. İsveç Göçmenlik Ajansı, tam olarak yapılmış başvurulara öncelik vererek daha hızlı karar vermektedir.
Sunmanız gereken belgeleri ”Gerekli belgeler” başlığı altında ya da İsveç Göçmenlik Ajansı’nın internet sitesinde bulabilirsiniz.
İsveç Göçmenlik Ajansı internet sitesi
2. Başvurunun yapılması
İsveç Göçmenlik Ajansı’nın internet sitesindeki yönergeleri takip edin. Belgelerinizi başvurunuza elektronik olarak ekleyin ve başvuru ücretini MasterCard veya VISA kartınızla ödeyin. Aile bireyleri aynı anda başvuru yapıyorsa, başvuruların aynı başvuru içinde yapılması gerekmektedir.
İsveç’teki işvereniniz bir iş teklifini tamamlayarak başvurunuzu başlatacaktır. İşvereniniz isminiz, doğum tarihiniz, vatandaşlığınız, eğitiminiz ve e-posta adresiniz gibi bilgilere ihtyacı vardır bunun için.
Başvurunuzla ilgili kararı alıncaya kadar, işverenize verdiğiniz e-posta adresine ulaşmanız önemlidir. İsveç Göçmenlik Ajansı başvurunuzun sürecinde sizinle irtibatı bu e-posta üzerinden sağlayacaktır.
İnternet sitesi üzerinden yapılan başvurular, inceleme ve karar verilmesi için direkt olarak İsveç Göçmenlik Ajansı’na gönderilmektedir.
3. Kararın beklenmesi
İsveç Göçmenlik Ajansı, başvurunuzla ilgili karar verdiğinde, e-posta yoluyla bilgilendirileceksiniz. Kararınızın ne olduğunu (olumlu veya olumsuz), Konsolosluğu arayarak öğrenebilirsiniz. Kararı almak için Konsolosluğa gelmeniz gerekmektedir. Ziyaret saatleri ve randevu için lütfen İstanbul’daki Başkonsolosluk sayfasına tıklayınız. Kararınızı almaya gelirken pasaportunuzu yanınızda getirmeyi unutmayın. İşvereniniz, kararınızla ilgili posta yoluyla bilgilendirilecektir.
4. Çalışma izni kartının teslimi
Eğer üç aydan uzun süreli olarak izniniz onaylanmış ise, sizin için oturum izni kartı basılır. Fotoğraf ve parmak izinizi vermek Başkonsolosluğu ziyaret edin. Bunun için çalışma izni kararınızın verilmesini bekleyebilir ya da kararınız çıkmadan Konsolosluğu ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret saatleri ve randevu için lütfen İstanbul’daki Başkonsolosluk sayfasına tıklayınız. Yanınızda başvuru yaparken beyan ettiğıniz pasaportunuzu getirmeyi unutmayın.
Calışma izni kartınızın basılıp Konsolosluğa ulaşması dört haftayı bulabilir. Ziyaret saatleri ve randevu için lütfen İstanbul’daki Başkonsolosluk sayfasına tıklayınız. Yanınızda başvurunuzu yaparken beyan ettiğiniz pasaportunuzu getirmeyi unutmayın.
Eğer Isveç’e giriş için vizeye ihtiyacınız yoksa;
Eğer üç aydan uzun süreli olarak izniniz onaylanmış ise ve İsveç’e giriş için vizeye ihtiyacınız yoksa (yeşil pasaport, hizmet pasaportu veya geçerli Schengen vizesi sahibiyseniz), İsveç’e seyahat edebilir ve kartınızı orada temin edebilirsiniz. İsveç’te nasıl fotoğraf ve parmak izi vereceğinizi öğrenmek icin lütfen İsveç Göçmenlik Ajansı ile iletişime geçiniz.
Evrakla Yapılan Başvurular
İnternet üzerinden başvuru yapamıyorsanız ya da yapmak istemiyorsanız, formları doldurup Başkonsolosluk’tan evrakla başvuru yapabilirsiniz.
1. Belgelerin hazırlanması
Hangi belgeleri sunmanız gerektiğini öğrenin. İsveç Göçmenlik Ajansı, tam olarak yapılmış başvurulara öncelik vererek daha hızlı karar vermektedir.
Sunmanız gereken belgeleri ”Gerekli belgeler” başlığı altında ya da İsveç Göçmenlik Ajansı’nın internet adresinde bulabilirsiniz.
İsveç Göçmen Ajansı internet sitesi
2. Başvuru ücretini ödeyin
İstanbul’daki Başkonsolosluk’tan başvuru yapıyorsanız, başvuru ücreti, başvuru sırasında nakit olarak ödenir. Lüften gelirken yanınızda ücreti bozuk olarak getirin.
Detaylı bilgiyi ”Ücretler” başlığı altında bulabilirsiniz.
3. Başvurunuzu yapın
Randevu aldıktan sonra, gerekli belgelerler ve tam olarak doldurulmuş başvuru formlarıyle birlikte randevu saatinde Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu ziyaret edin. Randevu için lütfen İstanbul’daki Başkonsolosluk sayfasına tıklayınız.
Başkonsolosluk, başvurunuz İsveç Göçmenlik Ajansı’na gönderecektir.
4. Kararınızı bekleyin
Dosyanızın durumuyla ilgili bilgiyi İsveç Göçmenlik Ajansı internet sitesinden, dosya numaranızla takip edebilirsiniz. Oturum izni başvurunuzun kararı çıktıktan sonra, kararınızı öğrenmek icin Başkonsoloslukla iletişime geçebilirsiniz. İşvereniniz de kararınızla ilgili bilgilendirilecektir.
5. Oturum izni kartının teslimi
Eğer üç aydan uzun süreli olarak izniniz onaylanmış ise, sizin için oturum izni kartı basılır. Kartınız hazırlanması ‘İnternet üzerinden yapılan başvurular’ ile aynı şekildedir.
Çalışma İzni Başvurusu
AB dışında bir ülkenin vatandaşıysanız ve İsveç’te çalışmak istiyorsanız, çalışma izni almanız gerekmektedir.
Çalışma izni başvurusunun en hızlı ve kolay yolu, internet üzerinden başvuru yapmaktır. İnternet üzerinden yapılan başvurular, direkt olarak İsveç Göçmen Ajansı’na gitmektedir.
İsveç Göçmen Ajansı internet sitesi
Eğer internet üzerinden başvuru yapamıyor ya da yapmak istemiyorsanız, başvurunuzu İsveç Büyükelçiliği’ne/Başkonsolosluğu’na evraklarınızı teslim ederek de yapabilirsiniz.
Çalışma izni alabilmek için, öncelikle bir iş teklifi almış olmanız gerekmektedir. Çalışma izninizin siz İsveç’e gitmeden önce hazır olması gerekmektedir. Eğer size teklif edilen iş üç aydan kısa ise; aynı zamanda vize başvurusu da yapmanız gerekebilir.
Çalışma izninin pek çok farklı çeşidi vardır. Örn; sanatçı, au pair, çilek toplayıcısı, araştırma görevlisi, sporcu ve antrenör. Detaylı bilgi için lütfen İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesini ziyaret ediniz. Ayrıca aynı sitede, belirli bir süre için İsveç’te bulunması gereken belirli meslek gruplarına ait istisnalarla ilgili de detaylı bilgi verilmektedir.
İsveç Göçmen Dairesi internet sitesi
AB Vatandaşları
AB vatandaşlarının, İsveç’te çalışmak için çalışma iznine ihtiyaçları yoktur.
Başka bir AB ülkesinde oturum iznine sahipseniz, farklı kurallar uygulanabilir.
İsveç Göçmen Dairesi internet sitesinden AB vatandaşlarıyla ve diğer AB ülkerinde oturum iznine sahip olanlarla ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
İsveç Göçmen Dairesi internet sitesi
Özel Anlaşmalar
İkili anlaşmalar çerçevesinde Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Kore ve İsviçre vatandaşlarının farklı bir türde çalışma izni almaları gerekebilir.
Oturum İzni Kartı
Eğer üç aydan daha uzun süreli olarak çalışma izniniz onaylanmış ise, sizin için oturum izni kartı basılır. Bu kart oturum izninizin olduğunun kanıtıdır. ”Nasıl başvuru yapılır?” başlığından, oturum kartı için yapılması gerekenleri bulabilirsiniz.
Ayrıca İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesinden detaylı bilgiye ulasabilirsiniz.
Göçmen Dairesi internet sitesi
Aile Bireyleri
İsveç’te çalışma izniniz varsa; aile bireyleriniz (eş ve 21 yaş altı bekar çocuklar) de sizinle aynı süre için oturum izni alabilir. Eğer çalışma izninizin süresi altı ay ya da fazlasıysa; aile bireyleriniz çalışma izni de alabilirler. Oturum izni onaylanan aile bireylerinin de oturum izni kartına ihtiyaçları vardır.
İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesinden detaylı bilgiye ulasabilirsiniz.
Göçmen Dairesi internet sitesi
Daha Fazla Bilgi
Workinginsweden.se internet adresinde, başvuru sürecinde adım adım yapılacaklarla ilgili detaylı bilgi verilmektedir. Bu site çoğunlukla, AB vatandaşı olmayan ve İsveç’te en az bir sene çalışmak isteyenlere bilgi sağlamaktadır. Bu portal ayrıca, İsveç’teki iş hayatının avantajlaını da anlatmaktadır.
İsveç’te bir yildan az çalışmak isteyen hem AB vatandaşları hem de diğer ülkelerin vatandaşları da, İsveç’te yaşamak ve çalışmakla ilgili pek çok faydalı bilgiyi bu portalda bulabilirler.