Avrupa Kredi Sistemi ECTS Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
ECTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) Bologna sürecinin önemli bir elementidir. Yurt dışında okuyan uluslararası öğrencilere yardımcı olmayı amaçlar. Başlangıçta Erasmus öğrencilerinin yurt dışındayken aldıkları derslerini ve programlarını saydırabilmeleri için oluşturulmuştu.
Bugünse tüm Avrupa’da oldukça yaygın ve yalnızca öğrenci değişim programlarındaki çalışmaları değil, tüm lisans ve yüksek lisans ve doktora derecelerini de saydırmak için kullanılıyor. ECTS içine dâhil edilmeyen ya da ECTS tarafından kabul edilmeyen tek istisna, final derecesi sertifikası yani bir dereceyi tamamlarken en sonunda girdiğiniz bitirme sınavı ya da projesi.
Avrupa Kredi Sistemi öğrenimdeki başarıları karşılaştırır ve ölçer aynı zamanda öğrencilere bir kurumdan diğer kuruma notlarını geçirmekte yardımcı olur.
ECTS ne işe yarar?
ECTS kredi sistemi tüm Avrupa Birliğindeki öğrenim programlarını ve öğrenci performanslarını daha saydam ve karşılaştırılabilir hale getirir. ECTS Avrupa’daki diğer yerel ya da ulusal ders kredilendirme standartlarının yerine geçer.
ECTS sayesinde, AB’deki öğrenciler yurt dışına gidip tüm AB’de kabul edilecek bir öğrenim görebilir.
ECTS’in en önemli faydaları:
- Lisansınız ve yüksek lisansınız farklı AB ülkelerinde sanki aynı ülkede yapmış gibi saydırabilirsiniz.
- Öğreniminiz kolayca tanınacağından istediğiniz AB ülkesinde çalışabilirsiniz.
- Eğer çift ana dal yapıyorsanız, bir dönemi ya da yılı yurt dışında okuyacaksanız veya Erasmus’a gidecekseniz, kendi üniversitesiniz eğitiminizi kolayca takip edebilir.
- Akademik evrak takibi daha kolay hale gelir.
- Bir dersin, seminerin, stajın veya tezin kredisine göre iş yükünü ya da karmaşıklığını tahmin etmek daha kolay hale gelir.
- Üniversitelerdeki yerel ve uluslararası öğrencilerin arasında daha az fark olur.
- Eğer bir programı yarıda keserseniz bile, ECTS sistemi akademik çalışmalarınızı kanıtlamanızı sağlar böylece aynı dersleri tekrar almak zorunda kalmazsınız.
- Hangi akademik disiplini çalışıyor olursanız olun, diplomanız eşit miktarda krediye sahip olacaktır.
ECTS sistemini kullanan belli başlar ülkeler:
- Birleşik Krallık
- Almanya
- Hollanda
- İspanya
- Fransa
- İrlanda
- İsveç
Ayrıca okumak için daha karşılanabilir Avrupa ülkelerini merak ediyorsanız: https://www.bachelorsportal.com/articles/2440/8-affordable-eu-countries-for-studying-a-bachelors-degree-abroad-in-2018.html
Sistem nasıl çalışır?
Bir dersi, semineri ya da modülü bitirdiğinizde karşılığı kadar ECTS puanı alırsınız. Her ECTS puanı bu süreçte tamamladığınız iş yükünü gösterir.
Derecenize göre bazı ECTS puanları:
- 1 öğrenim yılı: 60 ECTS
- 3 yıllık bir lisans programı: 180 ECTS
- 2 yıllık bir yüksek lisans programı: 120 ECTS
ECTS puanları eşit değildir
Bu demektir ki genelde 10 ECTS’lik bir ders, 5 ECTS’lik bir derse göre daha çok iş yüküne sahiptir. Ama neden sadece teoride? Ülkeye göre değişmekle birlikte, 1 ECTS kredisi 25-30 saatlik bir eğitime eşittir. Örneklere göre:
- Avusturya, İtalya, İspanya: 1 ECTS=25 saat
- Finlandiya: 1 ECTS=27 saat
- Hollanda ve Portekiz: 1 ECTS=28 saat
- Almanya, Belçika, Romanya ve Macaristan: 1 ECTS=30 saat
Eğitim saatleri (çalışma saatleri de denebilir) varsayımdır çünkü hakkında fazla bir şey bilmediğiniz bir ders için daha fazla vakit harcayabilirsiniz veya iyi bildiğiniz bir konuyla alakalı dersler için çok daha az vakit harcamanız mümkündür.
Yani 5 ECTS’lik bir dersiniz 10 ECTS’lik bir ders kadar iş yüküne sahip olabilir, aynı üniversite ve program içinde bile olsalar.
ECTS notlandırma sistemini anlayalım
Krediler dışında Avrupa Komisyonu’nun bir de ECTS notlandırma sistemi var. Her ülkede değişik bir notlandırma sistemi olduğundan, notları daha karşılaştırılabilir hale getirmeyi amaçlar.
ECTS notlandırması yerel notlandırma sistemlerini değiştirmez ama transkriptte onlara ek olarak yer alır.
Amerikan notlandırma sistemine benzer şekilde, ECTS sınıf yüzdeliği üzerine kurulmuştur. Yani bir öğrencinin notu sınıfın geri kalanına göre performansını gösterir.
Değerlendirmeden önce sonuçlar iki alt gruba ayrılır: geçer not ve kalan not. Bu yüzden kalan öğrencilerin notları sonuçları etkilemez. Notlandırma sistemi aşağıdaki gibidir:
- A: En iyi %10
- B: Geçer %25
- C: Geçer %30
- D: Geçer %25
- E: Geçer %10
- FX: Başarısız (neredeyse geçer)
- F: Başarısız
Bu göreceli doğasından dolayı, notlar grup performansına bağlı olduğu için, ECTS bir öğrencinin performansı hakkında sadece fikir verebilir bu da, özellikle küçük gruplarda, oldukça değişken olabilir.
Bu yüzden, aynı öğrenci göstergesinde, sınıfa ve sınıftaki rekabete bağlı olarak, farklı notlar alabilir. Yine de ECTS notlandırma sistemi bir ulusal sisteme göre oldukça şeffaftır ve performansınızı diğer Avrupa ülkelerindeki öğrencilerle kıyaslamanıza yardımcı olur.
Dünyadaki diğer akademik kredi sistemleriyle ilgili bilgi edinmek için: https://www.mastersportal.com/articles/948/what-are-academic-credit-systems-benefits-for-international-students.html
İzel Ekin Alpay
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı