7 Öğrenme Stilinden Hangisine Sahipsiniz?

Öğrenme, her yaştan insan için son derece önemli ve kişisel bir deneyimdir. Yıllar önce, herkesin yeni materyalleri aynı şekilde öğrendiği varsayımı vardı. Ancak zamanla, araştırmalar, insanların farklı bilgi stilleri ve insanların bilgiyi tutması ve işlemesi için farklı yollar olduğunu keşfetti.

Bu farklı öğrenme stilleri hakkında ne kadar fazla bilgi sahibi olursanız, kendinize (veya çocuklarınıza) yeni bir beceri, fikir, dil veya kavram öğrenmenize yardımcı olmak için daha hazırlıklı olursunuz- materyal ne olursa olsun.

Her birey benzersiz olsa da ve herkes bilgiyi kendi hızında ve kendi yöntemiyle işlerken, araştırmalar herkesin dahil olduğu yedi tür öğrenme stili veya kategorisi olduğunu keşfetti.

İşte 7 tür öğrenme stili:

 

Görsel (Mekansal)

Adından da anlaşılacağı gibi, görsel öğrenenler, bilgileri işlemelerine yardımcı olacak bir görüntü veya ipucu olduğunda en iyi öğrenenlerdir. Ayrıca, düşündüklerini gerçekten işlemek için düşüncelerini haritalandırmaları veya yazmaları gerekebilir.

Görsel öğrenenlerin en yaygın özelliklerinden bazıları şunlardır:

Örneğin, bir yazma sınıfındaki görsel öğrenen, bir filmin dayandığı edebiyatı nasıl uyarladığına dair bir film klibi yüksek sesle okunmasını dinlemek yerine, bilgiyi daha iyi işleyebilir.

 

İşitsel (İşitsel-Müzikal)

İşitsel öğrenme benzersiz bir öğrenme stilidir, ancak öncelikle sese tepki verenleri sınıflandırmak için kullanılır. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, çoğu müzisyen işitsel öğrencilerdir. Bu, çoğu okulda sıkça ele alınmayan bir öğrenme stilidir, çünkü müzik dersi dışında öğretmek zor olabilir. Bunlar aynı zamanda binaural atımlar gibi şeylere en iyi yanıt veren kişilerdir.

İşitsel öğrenciler:

Örneğin, tüm durumların alfabetik sırasını hatırlamanıza yardımcı olan bir şarkı, işitsel öğrenme stillerine dokunmanın bir yoludur.

 

Sözel (Dilbilimsel)

Sözel öğrenciler en iyi hem sözlü öğretim hem de yazma altında öğrenirler. Genellikle her ikisiyle de mükemmeldirler. Bu öğrenciler tipik olarak topluluk önünde konuşma, yazma, gazetecilik ve tartışmalara girenlerdir.

Sözel öğrenciler:

Örneğin, bir kelimenin yüksek sesle tanımlarını okumak veya birkaç kez yazmak, sözel öğrencilerin bilgiyi işlemesi için kullanılan yöntemlerdir.

 

Fiziksel (Kinestetik)

Ellerini kirletmeyi seven biriyseniz, muhtemelen fiziksel bir öğrenicisiniz. Fiziksel öğrenenler son derece canlandırılmıştır ve her zaman hareket etmeleri gerekir. En iyi öğrendiklerinin hareketlerinden geçerek öğrenirler.

Fiziksel öğrenenler:

Örneğin, bir şey sizi rahatsız ediyorsa veya başınızı bir kavramın etrafına sarmaya çalışıyorsanız, oturmaktan ve anlamaktan ziyade bir koşuya veya yürüyüşe çıkmayı tercih edersiniz.

 

 

Mantıksal (Matematiksel)

Çoğu mantıksal öğrenici, mühendis, matematikçi ya da bilim insanı olma yolunda ilerlemek ister. Bunun nedeni, çok benzersiz bir öğrenme şekline sahip olmalarıdır. İçerik veya becerilerin arkasındaki nedeni anlamak ve beyin jimnastiği yapmaktan zevk alma eğiliminde olan kişilerdir.

Mantıksal öğrenenler:

Örneğin, bu listeler için materyallerden kilit noktaları incelerken ve temizlerken düzenli bir liste yapmayı tercih edenler tipik olarak mantıksal öğrenicilerdir.

 

Sosyal

Adından da anlaşılacağı gibi, sosyal öğrenenler doğal grup çalışanlarıdır. Öğrenciler için, bunlar her ders dışı aktivitede yer alan kişilerdir. Yetişkinler için, başkalarıyla etkileşime girmeyi, ekipler üzerinde çalışmayı ve akranlarından öğrenmek için geri bildirim istemeyi seven kişilerdir.

Sosyal öğrenenler:

Örneğin, öğretmenlerin grup projeleri atadığı okulda, bu genellikle sosyal öğrencilere hitap etmenin bir yoludur.

 

Yalnız (Bireysel)

Yalnız öğrenenler, kendi başlarına öğrenmeyi ve kendi başlarına tutmayı tercih eden bireylerdir. Çoğu durumda, bu sosyal olarak içe dönük insanlar için bir öğrenme stilidir, ancak her zaman değil. Toplumsal durumlarda dışa dönük olan ancak öğrenmeye çalışırken yalnız olmayı tercih eden bazı insanlar var. Ayrıca hedefler ve sonuçlar ile ilgilenme eğilimindedirler.

Yalnız öğrenciler:

Örneğin, daha derin bir anlayış geliştirmek için kişisel gelişim kitaplarını okuyan biri genellikle yalnız bir öğrenicidir.

 

Öğrenme Stilinizi Öğrenme Rutininize Nasıl Uygulayabilirsiniz?

Peki, şimdi hangi öğrenme tarzına girdiğinizi bildiğinize göre, bu bilgilerle ne yapabilirsiniz?

Hangi öğrenme stiline (veya stillere) sahip olduğunuzu biliyorsanız, artık okulda olmasanız bile bunu günlük yaşamınıza uygulamaya başlayabilirsiniz.

Öğrenmenin yanlış bir yolu yok. Ve başkalarına garip gelse bile, yeni bir konsept öğrenmeye çalışırken güçlü bir şekilde oynamanız gerekir, böylece gerçekten yapışır.

Nasıl öğrendiğinizin daha fazla farkında olarak, yeni ilgi alanları geliştirdiğinizi, faydalı kitaplardaki bilgileri daha iyi tutmaya başladığınızı veya yeni isimleri hatırladığınızı ve yeni becerileri daha da hızlı topladığınızı görebilirsiniz.

 

Gizem ARIK

AB Proje Yönetimi Editörü

Exit mobile version