BlogÜniversite Hayatı

Üniversite Öğrencilerinin Okuması Gereken 10 Kitap

Binlerce yıl önce gerçekleşen yazının icadından bu yana birileri Kitap yazıyor! Kimi zaman duvarlara, kimi zaman hayvan derilerine, papirüslere, kağıtlara, daktilolarla ve tabi şimdi de bilgisayarlarımızda. Yeryüzünde yüz milyonlarca kitap var; tam sayıyı belki de asla bilemeyeceğiz. Henüz her parçası keşfedilmemiş kitaplar dünyasından yalnızca on tanesini çekip bir liste hazırlamak zor oldu. Ancak insan ömrü kısa, dünyanın kitabını ve hatta güzel olduğunu bildiğimiz tüm kitapları bile okumaya vaktimiz yok. Biz okurken birileri yazmaya devam ediyor. Bu yüzden, sizin için okunması gereken, herkesin duyduğu ama duyan herkesin okumadığı sırası önemsiz on kitap listeledik. Üniversite öğrencisi olun olmayın, bu listeyi tamamlayın.

Mühendislik Öğrencilerinin Okuması Gereken 10 Kitap

BBC Dünyayı Değiştiren 100 Kitap Listesi

Üniversite Öğrencilerinin Okuması Gereken 10 Kitap

1 – Puslu Kıtalar Atlası

kitap-tavsiye

Aslında bu kitabı anlatmak öyle kolay değil. Okunması ve tekrar tekrar okunması gerek. Her satırında başka bir düşünce, her karakterinde ayrı bir renk ve zengin bir kelime haznesi. Puslu Kıtalar Atlası, yazar İhsan Oktay Anar’ın ilk kitabı. 1995 yılında okuyucuyla buluştu ve Türk edebiyatının en farklı ve ses getiren eserlerinden olduğu gibi dünyada da çok sevildi. Korece, Macarca ve Fransızca gibi dillere çevrildi. Üstelik çizgi romana da uyarlandı. Başta birbirinden alakasız görünen hikayelerin büyük bir ustalıkla bağlandığı bu fantastik tarihi romanda ne ararsanız var. Osmanlı döneminde geçiyor ancak savaşlar veya saray hayatı yerine halktan karakterleriyle toplumsal kültürü yansıtıyor. Denizciler, dilenciler, casuslar, efsunlar, astral seyahat, kıyamet habercileri  ve dahasını bu kitapta bulabilirsiniz.

2 – 1984

1984-kitap

“SAVAŞ BARIŞTIR. CEHALET GÜÇTÜR. ÖZGÜRLÜK KÖLELİKTİR.”

1984 gerçekten ilginç bir kitap. Karanlık atmosferi ve keskin uyarı sinyallerine rağmen popüler kültürde büyük bir yer edinmiş, kahveli fotoğrafların vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiş ve hatta Türkçe’ye Biri Bizi Gözetliyor şeklinde uyarlanan BBG yarışmasının aslına, yani Big Brother’a isim kaynağı olmuş. Belki de gerçekten cehalet güçtür. Hayvan Çiftliği ile beraber George Orwell’ın en bilinen iki kitabından biri olan bu eseri hala okumadıysanız kesinlikle okuyun. Bu listedeki diğer her kitap gibi verdiği mesajları, anlatmak istediklerini anlayarak okuyun. Ayrıca distopya türü eserlere giriş biletiniz olabilir bu kitap.

3 – Suç Ve Ceza

suc-ve-ceza-kitap

“İnsan öldürmedim, bir ilkeyi öldürdüm! Evet, bir ilkeyi öldürdüm, ama üstünden aşıp ötesine geçemedim, bu yanda kaldım.”

Adaleti baltasıyla arayan Raskolnikov’un geç uyanan vicdanı, çektiği acılar, iç çekişmeleri ve şüpheciliği. Rus edebiyatının biricik isimlerinden Dostoyevski’nin en çok bilinen romanı Suç ve Ceza, Raskolnikov’un vicdanıyla savaşını anlatıyor. Karakter psikolojisi o kadar güzel betimlenmiş ki kendinizi verirseniz siz de adeta karakterin hissettiklerini hissediyorsunuz. Türkçe’ye kitaptaki sözlerin yanı sıra ruhunu da aktaran çevirmenin hakkını vermeyi de unutmamalı. Bu kitabı da mutlaka okuyun. İsterseniz bir haftada, isterseniz bir yılda. Elinize tekrar aldığınızda sizi aynı heyecanla saran, kesinlikle öylesine okunup geçilmemesi gereken bir başyapıt.

4 – Sefiller

sefiller-kitap

“Ezilmiş insanlar arkalarına bakmazlar. Kötü kaderin kendilerini izlediğini iyi bilirler.”

Onlarca dile çevrilen ve tiyatroya, müzikallere, filmlere uyarlanan Victor Hugo’nun bu klasik romanının konusuna herkes aşinadır. Kitabın ana kahramanı Valjean gibi hayır severliğiyle ünlenmiş eski bir suçlu olan Eugéne Vidocq’un hayatından ve yazarın yaşadıklarından esinlenir kitap. Sefilliğin çeşitli hallerini görürüz kitap boyunca; gerek aşkta, gerek vatan sevgisinde, gerek insanın Tanrı’yla olan ilişkisinde. Romanın Türkçe çevirisi kesilmemiş haliyle beş cilt, 1724 sayfadan oluşuyor. Ancak bunun bir kısmı olay örgüsünden alakasız, Paris’in kanalizasyonları gibi konular üzerine ansiklopedik bilgiler, bir kısmı da Waterloo Savaşı’ndan bahsediyor. Biz en azından roman kısmını okumanızı tavsiye ediyoruz.

5 – Yüzüklerin Efendisi Serisi

yuzuklerin-efendisi-serisi

“Hepsine hükmedecek bir yüzük, hepsini o bulacak,

Hepsini bir araya getirip, karanlıkta birbirine bağlayacak.”

Fantastik edebiyatın temelini atan, tüm dünyayı kendine hayran bırakan bu seriyi de eklemesek olmazdı. Eminiz ki birçoğunuz filmleri izlemişsinizdir ama söylemek isteriz ki her film uyarlaması gibi Yüzüklerin Efendisi serisi de senaryo uyarlamalarının, atılan bölümlerin kurbanı oldu. (Filmleri ayrıca sevdiğimizi belirtelim.) Tolkien müthiş anlatımıyla, ırklarıyla, kendine özgü dilleriyle, coğrafyasıyla ve hatta edebiyatıyla kendi evrenini yarattı, sonraki nesillerden birçok insanı büyüledi, sanatçıların ilham kaynağı oldu. Yüzüklerin Efendisi serisi bu geniş evreni tanımak, bambaşka bir dünyaya adım atmak için ideal bir başlangıç.

6 – Yüzyıllık Yalnızlık

yuzyillik-yalnizlik-konusu

“Ölümü umursadığı yoktu; ama yaşam çok şey demekti. O yüzden de idam hükmü verildiği andaki duygusu korku değil, özlem oldu.”

Büyülü gerçekçilik akımı denince akla gelen ilk kitap Yüzyıllık Yalnızlık. Yazarı Marquez’in de en tanınmış eseri. Kurgusal köy Macondo’nun kuruluşundan yıkımına kadar geçen bir yüzyılda José Arcadio Buendia ve eşi Ursula Iguaran’ın yedi nesle taşıdığı masalsı döngüsü, farklı olaylarla aynı sonuçlara ulaşmaları ve hep aynı yalnızlığa mahkum kalmaları anlatılıyor. Birbirine bağlı kaderleriyle kasaba ve Macondo, birlikte büyüyor ve birlikte ölüyor. İlişkilendirildiği tarihi ve siyasi olayları bilmeden -ki yazar dahi bu konularda kesin bir cevap vermemiştir- yalnızca büyüleyici olay ve benzetmelerle dolu anlatımı ve Seçkin Selvi’nin çok keyifli çevirisi için bile okunabilir, bizce okunmalıdır.

7 – Dönüşüm

donusum

“Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.”

Şimdiye kadar düşünmeden, sorgulamadan canını dişine takarak ailesi için çalışan Gregor Samsa, bir sabah dev bir böceğe dönüşür. Gerçek bir böceğe. Artık işe gidemez; ailesinin işine yaramayı bırakmıştır. Böcek haliyle hapsolduğu yatak odasını, kapının arkasından duyduklarını ve ailesinin ona karşı değişen tavrını anlatır kitap. Çeşitli kaynaklara göre Gregor Kafka’nın kendisidir; babasıyla olan ilişkisini Gregor üzerinden anlatır. Franz Kafka’nın uzun öykü şeklinde tanımlanan bu kitabını, Değişim ve Metamorfoz adlarıyla da bulabilirsiniz.

8 – Gazap Üzümleri

 

gazap-uzumleri-kitap

“Aç insanların gözlerinde giderek büyüyen bir gazap oluşuyor. Ruhlarında yumru yumru gazap üzümleri oluşuyor, büyüyor, ağırlaşıyor, bağ bozumuna hazırlanıyor.”

Yazara hem Pulitzer ödülü kazandırmış, hem de çeşitli ülkelerde yakılıp yasaklanmış bir kitap Gazap Üzümleri. İşin ilginç tarafı ise, Californialı Çiftçiler Topluluğu kitabın yalanlardan ibaret, Californialı çalışanları alçaltan bir komünist propagandası olduğunu söyleyip yasaklarken Stalin’in en sefil Amerikalının bile bir araba alabildiği fikrinden rahatsız olarak kitabı Sovyetler Birliği’nde yasaklaması. Sonradan ABD’deki yasakların, dönemin nüfuzlu kişileri yüzünden getirildiği ortaya çıkıyor. Kitap 1929 Buhranı’nı anlatıyor. Steinback’in sıkı araştırmaları ve sade, acı ve çarpıcı dili de kurgulanan olayları bir kat daha etkileyici kılıyor.

9 – İnce Memed

ince_memed

“Çakırdikeni en pis, en kıraç toprakta biter. Bir toprak ki bembeyaz, peynir gibidir. Ot bitmez, ağaç bitmez, eşek inciri bile bitmez, işte orada çakırdikeni keyifle serile serpile biter, büyür, gelişir.”

Türk edebiyatının en büyük isimlerinden, belki de tek başına en büyük ismi Yaşar Kemal’in kırktan fazla dile çevrilmiş bu dört kitaplık serisini de listeye eklemesek olmazdı. Kitaplar, cumhuriyetin ilk yıllarında meydanı boş bulup yerleşmiş zulüm dolu bir ağalık sistemine karşı çıkan eşkıya İnce Memed’in öyküsünü anlatıyor. Kendine özgü kelime dağarcığı, biraz olsun sıkmadan sayfalarca akıp giden betimlemeleriyle dönemin ve coğrafyanın içine çekişi, toplumsal sorunları dile getiriş biçimi, aslında kısaca her şeyiyle aldığı ödül ve övgüleri sonuna dek hak ediyor.

10 – Nutuk

nutuk-ataturk

“1919 yılı Mayısının 19’uncu günü Samsun’a çıktım.”

Hepimizin okuması gerektiğine inandığımız kitaplarda son sırayı Nutuk’a ayırdık. 1919 – 1927 arası Türk tarihini birinci elden, Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleminden anlatır bu eşsiz kitap. Milli mücadeleden bahseden ilk tarih kitabıdır. Yaşananları dolandırmadan, belgelerle anlatır. Herkesin bildiklerinden bahsetmek yerine bırakalım kitabı biz değil, kendisi anlatsın: “… bu söylevimle, ulusal varlığı sona ermiş sayılan büyük bir ulusun, bağımsızlığını nasıl kazandığını; bilim ve tekniğin en son ilkelerine dayanan ulusal ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım.” der ve gençliğe armağan ederek, Gençliğe Hitabe ile bitirir kitabı Atatürk.

BONUS

Elon Musk Tesla SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde

elon-musk-kitap

 

New York Times Bestseller The Wall Street Journal, NPR, Audible ve Amazon tarafından yılın en iyi kitaplarından biri olarak gösterilmiştir. Bu kitap; 1971 doğumlu genç bir girişimcinin şirketleri ile dünyadaki otomotiv, uzay-havacılık ve enerji sektörlerindeki yerleşik düzene meydan okumasının sıra dışı hikâyesidir. Elon Musk, X.com ve PayPal’in kurucularındandır ve sonraki dönemde Tesla ile sadece elektrikle giden 500 km menzilli ve 100km/sa hıza sadece 2,9 saniyede çıkan muhteşem otomobiller üretmiştir. Kitabın sonlarına doğru herhangi bir okuyucu Steve Jobs ile Musk’ı kıyaslama ihtiyacı hissedecektir. Musk’a fırsat verin. Kimse onun gibi olamaz!

Üniversite Kariyer Rehberi

universite-kariyer-rehberi

Proje Yönetimi Okulu Kurucusu ve Girişimci Gökhan Turgut Ünal’ın yeni kitabı Üniversite Kariyer Rehberi satışa sunuldu. Kitap üniversite öğrencilerine yönelik kariyer, girişimcilik, verimlilik ve yurtdışı fırsatlarını içermektedir.

Üniversite dönemi, hayatınızda en çok keyif alacağınız ve aynı zamanda tam anlamıyla kendinizi tanıyacağınız süreçlerden biri! Üniversiteye başlarken kurulan planlar ve hayaller maalesef mezun olurken aynı olmuyor. Üniversitede kendinize yapacağınız yatırım tüm kariyer yolunuzu inşa edecektir. Sadece ders çalışmak ve yüksek not ortalaması ile mezun olmak mezuniyet sonrası iş hayatınız için tek başına bir şey ifade etmiyor. Kitapta edineceğiniz bilgiler sizin daha donanımlı, daha kabiliyetli ve en önemlisi hayata karşı daha farkındalığı yüksek bir birey olmanızı amaçlamaktadır. Üniversite hayatınızı verimli bir şekilde geçirerek mezuniyet sonrası kariyerinizde başarılı olmak için tüm tavsiye ipuçları kitapta sade bir dille anlatıldı. Bu kitap kesinlikle bir KİŞİSEL GELİŞİM kitabı değildir. Kitapta yer alan tüm bilgiler ve öneriler kendinize bir YATIRIM TAVSİYESİDİR!

Üniversite Kariyer Rehberi Kitabı Satın Alma Linkleri

Amazon

Scala Kitapçılık

D&R

Kitapyurdu

Bkmkitap

İstanbul Kitapçısı

Kidega

Hande Sena Ün

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu