BlogKariyer

Nasıl Daha İyi Bir Lider Olunur

İş yerinde iyi bir lider olmak bazı yöntemler ve beceriler ister. Birçok çalışan bilir ki iş ortamında motivasyonu sağlayacak ve performansı artıracak bir lider en önemli faktörlerden biridir. İyi bir lider olmanın en büyük sırrı patronluk taslayarak sürekli emirler vermek değildir. Bu yazımızda sizlerle çalışanların da fikirlerini göz önüne alarak engellerin aşılmasına yardımcı olan karizmatik bir lider olabilmeniz için bazı fikirler paylaşacağız.

Sağlıklı İletişim Kurun

Çalışanlarınızla iletişim kurarken kendinizi kontrol altına alın ve ağzınıza her geleni söylemeyin. İletişim kurarken karşınızdaki kişilerin de duygularını anlamaya çalışın yani empati yapın. Sakin ve rica edici olun. Bunu yaparken vücut dilinize de dikkat etmeniz önemli. Çünkü bir yandan da kararlı görünmeniz lazım. Konuşurken “şey” veya “ımm” gibi asıl iletmek istediğinizi sulandıran ve konuyu bölen ifadeler kullanmamaya çalışın. Yani düşünceli, sakin ve kararlı iletişim kurun.

Alçak Gönüllü Olun

Çalışanlarınıza karşı baskın ve otoriter olmaya değil onlar için ilham veren bir lider olmaya çalışın. Aslında hepimiz biliyoruz sürekli emirler yağdıran ve sevilmeyen bir patron olmak işleri daha iyi yapmaz. Eğer sevilen, alçak gönüllü ve anlayışlı bir lider olursanız çalışanlarınız tarafından sevilir ve sonucunda daha verimli çalışma ve ürünle karşılaşırsınız. Çalışanlarınıza isteklerinizi belirtirken siz de iyi bir dinleyici olun ve direk olarak emir vermek yerine ikna edici olmaya çalışın. Konuşmalarınızda onlara da söz hakkı bırakarak fikirlerinden yardım alın ve fikirlerine önem verdiğinizi hissettirin. Unutmayın liderlik, çalışanlara görevlerini kendi istedikleri için yaptırma sanatıdır.

Ekibinize Karşı Duyarlı Olun

Ekibinizdeki kişileri sadece çalışanlar olarak görmeyin. Onları kişisel olarak tanıyın güçlü ve zayıf yönlerini öğrenmeye çalışın. Bunları bilmek çalışmalarınızda ters giden bir şeyler olursa kolayca üstesinden gelebilmek ve motivasyonu tekrar yükseltebilmek için oldukça yardımcı olacaktır. Tabi bunu başarabilmeniz için çalışanlarınızla iletişime geçmeniz gerekiyor. Onlarla iş dışında konularda da sohbet edin. Konuların onları da ilgilendiren ortak konularda olmasına dikkat edin yoksa sadece rahatsızlık verirsiniz. Sohbet ederken kendiniz olmaya çalışın ve mizahınızı göstererek daha kolay bağ kurun.

Pozitif Yaklaşın

Evet, bir işte her şey her zaman dört dörtlük olamaz. Bunun farkına varın ve mükemmeliyetçiliği bırakın. Yeni ve yaratıcı fikirler geliştirmenin riskli olduğunu unutmayın. Bu hataların sonucu olarak ortaya güzel işler çıkacağını unutmayın ve çalışanlarınıza hata yapma payı bırakın. Sabırlı ve uyumlu olun. Çalışanlarınızın hatalarını görmezden gelin demiyoruz elbette; onlara bu hataları tekrarlamamayı öğretin. Yani önceliğiniz ve odak noktanız muhteşem işler değil geliştirebileceğiniz görevler ve ekibiniz olsun. Güzel işler başarabilmek için bazı riskler almak zorunda olduğunuzu liderler de çalışanlar da unutmamalıdır.

Çalışanlarınızın hatalarını kucakladığınız gibi başarılarını ve zaferlerini de ödüllendirmeyi unutmayın. Zaten bunu yapmaları gerekiyor fikrine kapılmamalısınız. Böyle pozitif ve ödüllendirici yaklaşımla zaten başarılı olan çalışanları daha başarılı olmaya teşvik edersiniz.

Kendinizi Tanıyın

Çalışanlarınızı gözlemlemeniz ve onlarla kişisel ilişkiler kurmanızdan bahsetmiştik. Onların güçlü ve zayıf yanlarını öğrenmeniz gerektiğini de söylemiştik. Aynısı kendiniz için de geçerli. Etrafınızdaki insanlara sizle konuşmanın ve aynı ortamda bulunmanın nasıl olduğunu sorun, zayıf yönlerinizi belirleyin. Bunu yanlış olarak görmeyin, özgüveniniz sayesinde bu zayıf noktaların üstesinden gelmeye çalışın. Böylece çalışanlarınızla daha samimi ve etkili bağlar kurabilmek için kendi sosyal yönünüzü geliştirebilirsiniz.

Şura Çan 

Proje Yönetimi Okulu Editörü


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu