BlogKariyer

Her Girişimcinin Uygulaması Gereken 18 Prensip

Bir girişimci olarak başarılı olmak ve çılgın hayallerinizin başlangıcı bir şirket açmak için sahip olduğunuz mütevazı ya da büyük ve ileriye dönük kaynaklarınızı güçlendirmeye ihtiyacınız vardır.

Bu, titiz ve yıkıcı bir yolculuk olabilir. Bu yüzden başarılı olmak için ihtiyacınız olan temel araç ve motivasyonu sağlamak adına bu yazıyı yazdım :) Yazdıklarımın çoğu büyük ya da küçük her gün mutlaka bir adım atmanın ne kadar yararlı olduğunu vurguluyor. Amaçlarınız da sizin kadar eşsizse, işe koyulmak için neyi bekliyorsunuz :)

  1. Her gün mutlaka bir şeyler yapın. Bu vaktinizi alacak ama ilerleme hoşunuza gidecek. Araştırma yapın. Bağlantıları genişletin. Bir bloğa başlayın. İstekli ve kararlı bir öğrenci olun.

“Benim özel bir yeteneğim yok. Yalnızca tutkulu bir meraklıyım.” Albert Einstein

  1. Anlık başarıyı beklemeyin! Filmlerdeki gibi olmayacağını bilmelisiniz. Girişimcilik, sürat koşusu değil bir maratondur, unutmayın. Bundan dolayı,  dayanıklılığınızı geliştirmek için 3 ipucu vereyim :
  • Çevrenizi enerji dolu ve pozitif insanlarla doldurun.
  • Egzersiz yapın. Bedensel sağlık, zihinsel sağlığı da yanında getirir.
  • İnsani yanınıza saygı gösterin. Gençleştirici ve yenilikçi faaliyetlere öncelik verin.
  1. Kendinizi sevdiğiniz bir şeyin üzerinde geliştirin. Eğer işinizde tutkuluysanız, bu tutku, hareket gücünüzü sürdürmenize yardımcı olacaktır.

“Yaşamanızın başlarında, sizi eğlendiren işi bulmanın önemini asla küçümsemeyin.” Jeff Bullas @jeffbulas

  1. Sakın hayalinizdeki işe başlamak için ya da altın fikrinizi hayata geçirmek için geç kaldığınızı düşünmeyin. Kararlılık ve azim asla eskimez.
  • K. Rowling ilk Harry Potter romanını 32 yaşında yayınlamıştır.
  • Henry Ford, Model T’yi tanıttığında 45 yaşındaydı.
  • Arianna Huffington, Huffington Post’u 55 yaşında kurdu.
  1. Kaybetmeye hazır ve istekli olun. Başarılı bir girişimci bir enkazdan değerli taşları çıkaracak insandır. Kaybettim diye acı çekmek yerine işinizin başına geçin. Yapabilecekleriniz:
  • Dönüşümü başlatmak
  • Temelinizi güçlendirmek
  • Benliğinizi uysallaştırmak
  • İnovasyonları tetiklemek
  • Kişisel ve profesyonel ilerlemeyi sağlamak
  1. Bilinmeyenden korkmayın. Girişimciler için, keşfedilmemiş yerler sihrin gerçekleştiği yerdir :) Korku, ilerleme ve yön bulma için ana bileşendir.
  2. Ürün veya çalışmanızı gerçek bir hikayeyle aydınlatın. Hikayeniz, beraber çalıştığınız insanlara ilham kaynağı olacaktır.

“Gerçekler kaydedilir, hikayeler hatırlanır.” Lewiss Schiff

  1. Şaşırtıcı hizmetler sunun. Müşteriler, yelkenlinizdeki rüzgardır. Aranızdaki bağı saygı ile kurmalısınız. Müşteri odaklı çalışmanın önemini unutmamalısınız.
  2. Yeni şeyler deneyebilmek için kafanızı rahatlatın. Saçma uğraşlarınızı bırakın. Problemlerinize çözüm üretin ve yeni fikirlere açık olun.
  3. Asla diğer insanları unutmayın. Çalışanlarınız, müşterileriniz, aileniz ve size inanan insanların başarınızın arkasındaki sebep olduğunu hatırlayın ve onları onurlandırın.

“Ailenizi sevin, daha sıkı çalışın. Böylece tutkunuz yaşamaya devam eder.” Gary Vaynerchuk

  1. Sosyal medyaya yatırım yapın. Markanızın farkındalığını yaratmak için aktif bir topluluğa ihtiyacınız var.

“Sosyal medya bir topluluk girişimidir ve her insan bir kazançtır.” Susan Cooper

  1. Olumsuz tepkileri asla görmezden gelmeyin ve asla ani tepki vermeyin. Zarafet ve sağlamlık, bu noktada çok önemli. Büyük bir ego, işinizin sonunu getirebilir. Bu nedenle yapabileceğiniz en iyi şey: dinlemek ve öğrenmek.

“En mutsuz müşteriler en önemli bilgi kaynağımızdır.” Bill Gates

  1. Fikirlerinizi açığa çıkarın. Eleştiri, işbirlikçiler ve gerçek zamanlı senaryolardan korumak için saklarsanız, fikirleriniz geliştiremezsiniz.

“Aç gözlü olmayın. Fikirler sizden çıkabilir ama sadece size ait değildirler.” Nilofer Merchant

  1. Yetenek ve zekanızın tek başına yeterli olacağını sanmayın. Onlar kıvılcımı sağlarlar ama sizin daha fazlasına ihtiyacınız var. Paul Graham’ın bilgece bir sözünü söylemek istiyorum: “Başarının en önemli ön göstergesi kararlılıktır.”
  2. Paranın, her şeyin anahtarı olduğunu düşünmeyin. Kazanç sağlamak için gerekli olan şey merak ve yeniliktir.
  • Sara Blakely, Spanx’i birikmiş 5000$ ile kurdu.
  • Google’ın ilk ofisi kiralanmış bir garajdı.
  • Jack Nickell ve Jacob Dehart, Threadless’i 1000$ ile açtılar.
  1. Bir amacınız olsun. Çalışanlarınız ve kendiniz için özel nedenler bulun. Bir amaca odaklı şirket kültürü ile harika işler başarabilirsiniz.
  2. Özgünlüğünüzü sahiplenin. Benzersiz marka keşfetme yolculuğunda özgünlüğünüzü pusulanız olarak kullanın.

“Bütün araştırmalarımda, büyük liderler özgünlük ve hırslarıyla iyi bir hikaye anlatabildiler.” Deepak Chopra

  1. Şimdi yapın! Harekete geçin. Şansınızı kendiniz yaratın. Kendi kaderinizi kendiniz çizin. Her ateş bir kıvılcımla başlar. Her epik hikaye tek bir fikirle başlar. Her girişimci zıplamak isteyen bir acemi olarak başlar.

Kevser AYVAZ

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


2 Yorum

  1. ÇOK, ÇOK GÜZEL YAZDINIZ, AÇIKLADINIZ VE ANLAMLI İÇTENLİKLE CEVAPLAR VERDİNİZ, ve de Sitenizi Açık saklayıp biz yeni Girişimci Olmam Sebebiyle. Çok Teşekkürler Ederim, yeni Girişimci Adına
    Kenan AKSU SAYGILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu