Hayatla İlgili 10 Acımasız Gerçek
Eğer siz de benim gibiyseniz, “mucize başarı hayat hikayeleri”nden sıkılmışsınız demektir. Çünkü genelde şu şekildedirler:
– Bir hayalim vardı.
– Başardım!
– Ve şimdi size tavsiye vereceğim.
Ve yazar olduğundan daha zeki görünmek için HER ZAMAN başarı yolunda yaşadığı zor tecrübelerini atlayarak anlatır.
Bu yazıda, genel olarak medyanın hiç bahsetmediği hayata dair 10 acımasız gerçekten bahsedeceğim.
1) Hedef olmadan hayatın anlamı kalmaz
“Eğer mutlu bir hayat istiyorsanız; hayatı insanlara veya eşyalara değil, bir hedefe bağlayın.” Albert Einstein
Eğer bir şey üzerinde çalışmıyorsanız, bir rotanız olmadan yaşıyorsunuz demektir. Hedefler neyin önemli olup neyin olmadığı hakkında fikir sahibi olmamıza yardımcı olur.
Tecrübelerime geri dönüp baktığımda en mutlu anlarımın hep kendimden büyük bir hedef üzerine odaklandığım anlarım olduğunu görüyorum.
2) İnsanların sizin hakkında ne düşündüğünün zerre kadar önemi yok
“Diğer insanların senin için kurduğu hedefleri yerine getirme gibi bir sorumluluğun olamaz. Onların benden beklentisi olmak için hiçbir sorumluluk altında değilim. Bu onların hatası, benim başarısızlığım değil.” Richard P.Feynman
Öz değerinizi görmek için başkalarına tamamen bağlı olmak sağlıklı bir adım değil. Çünkü size olumlu kelimeler söylemeyi kestikleri an kendinizi üzgün ve değersiz hissedeceksiniz. Bu tamamen hayatınızda kendinizi onaylamanıza ve değerinizi inşa etmenize bağlı.
3) Fazla kontrole sahip değiliz
“Akışına bırakmayı öğrenmelisin. Stresi koy ver. Hiçbir zaman kontrol altında değildin.” Steve Maraboli
Hayatımızdaki her şeyi kontrol etme tercihimiz yüzünden çoğumuz anksiyete sorunları yaşıyoruz. Ama işin doğrusu şu ki, fazla kontrole sahip değiliz.
Vücudunuzu düşünün. Saçınız kendi başına uzuyor, kalbiniz kendiliğinden atıyor, kan kendi ritmine göre pompalanıyor. Eğer insansak, temel kural olarak her şeyi kontrol edemeyeceğimizi kabul etmemiz lazım.
Bazı durumlarda, kontrol edemeyeceğimiz şeyleri salmamız ve kabullenmemiz lazım, böylece yapabileceğimiz şeylere odaklanmak için daha fazla enerji harcayabiliriz.
4) Başarıya giden yol başarısızlıktır
“Başarı final değil, başarısızlık da ölümcül değil. Başarısızlık, devam etmen için gereken cesarettir.” Winston Churchill
Kimse tamamen başarı dolu bir hayata sahip değil. Başarı adına bir adım atmadığınız sürece başarısızlıktan kaçamazsınız. Bize kötü hissettirdiği için başarısızlıktan kaçmaya çalışıyoruz. Ama doğruyu söylemek gerekirse, hayatta en iyi dersi başarısızlıktan alırız. Artık başarıya ulaşmanın şartı olan adımı, ucunda başarısızlık bile olsa korkmadan atmanın zamanı!
5) İnsanlar sahip olduklarıyla tanınmazlar
“Hayattaki en güzel şeyler eşyalar değildir.”
Pahalı arabalar, marka çantalar, lüks kıyafetler – Gençken gözümüze havalı görünüyor olabilirler, ancak size insani hiçbir katkıda bulunmazlar. Bu maddeselliğe bir son verip anlamlı ilişkiler ve tecrübeler edinmeye odaklanmamız gerekiyor.
6) Düşünmek ve yapmak aynı şeyler değil
“Kim olduğunu öğrenmek istiyor musun? Sorma. Adım at! Aksiyon adımı almak seni tanımlayacak ve betimleyecek.” Thomas Jefferson
Gençken zamanımızı hep hayal kurarak geçiriyoruz. Ancak gerçekleşmesi için hiçbir adım atmıyoruz. Başarı bir anda sizi bulup yolculuğa çıkarmayacak, uyanıp düşündüğümüz şeyler üzerine adım atmaya başlamak bizim sorumluluğumuz. Mükemmel zamanı beklemeyi bırakıp bir an önce harekete geçmeliyiz!
7) Değişim hayatta dayanabileceğiniz tek kanun
“Değişim hayatın kanunu. Sadece geçmişiyle şimdiki zamana odaklanan insanlar geleceği kaçırır.” John F.Kennedy
Evrendeki tek sabit şey değişimdir. Ne kadar uğraştığınızın önemi yok, olayların doğal işleyişini durduramazsınız. Hepimiz zamana bağlı yaşlanıyoruz. İmkânımız varken güzel anlarımıza tutunmamız lazım, hayatın devam ettiğini kabullenerek.
8) Tanıdığınız herkes zamanla ölecek
“Ailenizi sevin ve onlara şefkatli davranın, diğer türlü sadece boş koltuğu görünce kıymetini bileceksiniz.”
Gençken bunu sık sık unutuyoruz. Bizden daha büyük insanların sonsuza kadar yaşayacağını düşünüyoruz. Öyle değil. Ve bunu unuttuğumuz sürece onlar hayatımızdayken kurabileceğimiz çoğu bağı kuramıyoruz.
9) Endişelenmenin anlamı yoktur
“Eğer bir sorunun çözümü varsa, eğer bir durum için yapabileceğin şeyler varsa, endişelenmeye hiç gerek yok. Eğer çözüm yoksa, endişelenmenin bir faydası da yok. Her şekilde, endişelenmenin bir anlamı yok.” Dalai Lama
Endişe zihin tarafından yaratılır ve hayatımıza hiçbir değer katmaz. Endişelenmek karşımıza çıkacak sonucu değiştirecek mi? Eğer değiştirmeyecekse, sadece bir zaman kaybı demektir. Thich Nhat Hanh’ın şu sözü durumu çok güzel özetliyor.
“Endişelenmek hiçbir şeyi başarmaz. 20 katı kadar endişelenseniz bile, dünyanın durumunu değiştirmeyecek. Doğrusu, anksiyeteniz her şeyi daha da kötüleştirecek. Olaylar istediğimiz şekilde gelişmese bile, elimizden gelenin en iyisini yaparak hayatımıza devam etmemiz gerekir. Nasıl nefes alacağımızı, gülümseyeceğimizi, her anımızı derin yaşamamızı bilmiyorsak, kimseye yardımcı olma fırsatımız olamayacak. Şu an mutluyum. Daha fazlasını istemiyorum. Ekstra bir mutluluk veya mutluluk getirecek herhangi bir durum istemiyorum.”
10) Acı çekmenin kökeni geçici duygular peşindedir
“Çoğu insan heyecanın mutluluk olduğunu düşünür. Ancak heyecanlı olduğun zaman huzurlu değilsin. Gerçek mutluluk huzura bağlıdır.” Thich Nhat Hanh
Çoğumuz neyin mutluluk olduğunu düşünüyorsak onun peşinde koşarız. Mutlululuğun heyecan, eğlence, neşe vb olduğunu düşünürüz ancak bunlar sadece geçici duygulardır. Bu duyguların sabit olmaması ve uzun sürmemesi de acı çekmemize neden olur. Gerçek mutluluk iç huzurdan gelir –neye sahip olduğumuz ve kim olduğumuzdan memnun kalmakla ulaşacağımız.
Buse Yıldırım
Proje Yönetimi Okulu Editörü